ГоловнаБлогиБлог Ольги Бельковой

5 причин піти працювати на держслужбу

Майдан вимагав оновлення влади. Зараз є реальна можливість. Якщо не на рівні міністрів, то принаймні під їх керівництвом. Я отримала певні запити від нових міністрів та власної партії на пошук цікавих людей. Разом з тим, з’явився відкритий лист від випускників міжнародних університетів, які засвідчили про свій інтерес. Я також отримала кілька резюме, які передала знайомим у новому уряді. Але кожен раз обговорюючи можливість, я як нейтральна сторона бачила, що одне з найважчих питань – це питання компенсацій молодим чиновникам, які вирішать змінити бізнес-кар’єру із її більш високими зарплатами, на кар’єру чиновників. Навіщо?

Фото: http://versia.ru

Не секрет, що зарплати нижчі, ніж у бізнесі – в середньому від 3 до 20 тисяч гривень. Якщо Ви не передпенсійного віку, то навряд чи Вас зацікавлять пільги. Якщо Ви майданівець, то Вас не мають цікавити “схеми” та хабарі. Якщо Ви тільки-но із бізнесу або із західного університету, то, на додаток до нижчих зарплат, Ви маєте підготуватися до того, що найчастіше Ви будете чути у відповідь на свої ідеї: “Ідіотизм. Це неможливо в Україні. У нас немає грошей, людей, розуміння, підтримки в Раді і т.д. (оберіть одне або комбінацію, але важливо, що “воно неможливо”)!”

Ходять чутки, що у минулій владі були працівники, яким доплачували або міністри, або багаті українці. Я би вітала, якщо би це було публічно, всім без винятку і не було прив’язано до рішень чиновників на користь цих спонсорів. В існуючих же умовах, державний бюджет сьогодні не зможе змінити систему оплати чиновників настільки, щоб зацікавити найкращих. Тоді, знову, навіщо?

Ось мої 5 причин, якими я користуюся сама і сподіваюся, ще більше інших:

1. Продовження Майдану: тому що Майдан стався і став успішним через тисячі людей, а не завдяки кільком політикам. Вони самі не впораються, і за ними має бути нагляд. Зміни в Україні не зможуть стати реальністю без участі кожного. А тому, Ви можете розглядати роботу 1-2 роки як власне продовження Майдану. Ви ж не чекали оплати на Майдані!

2. Практична можливість масштабних змін: Звертаючись до випускників західних вузів, я хочу запитати: а скільки ви отримували коли навчалися у Гарварді, INSEADi, Оксфорді чи Лондонській школі економіки? Нічого і ще й платили за навчання! Тоді я пропоную нам розглядати роботу чиновником як таке собі продовження навчання або дослідження. Тільки у державних службовців всі проблеми постають у абсолютно унікальному вигляді – зі статистикою та інформацією, якої не мають інші. Після цієї роботи у вас будуть чудові знання, гарне резюме і матеріал для PhD!

3. Допомога самим собі. Якщо сьогодні успішні бізнесмени не змінять ефективність уряду та бізнес-клімат в Україні, то тут вже їм все одно не буде чого робити. Активи знеціняться, інвесторів не отримаємо. Ніхто не знає проблеми краще, ніж бізнесмени, ніхто не може сьогодні бути більш прийнятним для держави, ніж підприємці, які кожен свій крок економлять і ставлять конкретні цілі. Вам тут творити бізнес, а вашим дітям тут жити!

4. Унікальні зв’язки. Робота в державних органах – це унікальний нетворкінг! За два роки Ви познайомитеся із всіма можливими ключовими гравцями. Треба тільки знати, для чого, і яких саме знайомств ви маєте прагнути. Це можуть бути і майбутні роботодавці, і преса, і політичні партнери.

5. Можливо все! Якщо з’ясується, що державна служба – це ваше, то саме сьогодні, фактично на зломі типу влад, відкриваються небачені можливості для кар’єрного зростання. Ну хіба погано таки стати колись міністром? В новій Україні ними мають ставати ті, хто спочатку віддасть (1), навчаться (2), ефективно змінять щось (3) і матимуть гарні зв’язки (4)! А там, може і до Президента України недалеко...

Ольга Белькова Ольга Белькова , Народный депутат Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram