Чи здатна прокуратура визнати помилки?

Упродовж грудня 2013 - лютого 2014 прокуратура Львівської області оскаржила понад 248 рішень органів місцевого самоврядування. Левова частка з них стосувалася оцінки політичної ситуації та підтримки програмних вимог Майдану. Такі цілком логічні дії видалися посадовим особам прокуратури такими, що були прийняті з порушенням ст. 19 Конституції України та Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Жодні доводи, посилання на норми Європейської хартії з місцевого самоврядування не діяли. Навіть коли прямим текстом прокурорам вказували на аналогічні рішення з оцінки політичної ситуації в Україні в попередні періоди, де було вжито ті самі звороти.

Фото: EPA/UPG

Не кращою була і ситуація в судах. Судді слухняно підтримували подання прокурорів, що здавалось змагалися в командному заліку на звання кращого "затикача рота" місцевому самоврядуванню. Переконаний, схожа ситуація була і в інших регіонах нашої неньки.

І ось несподівано для усієї прокурорської вертикалі, Пшонка, який роздавав доручення заганяти самоврядні органи "за сині гори", утік у невідомому напрямку. Проте, залишилися на місцях прокурори, що слухняно виконували вказівки згори.

У Львові нещодавно призначили нового прокурора області. Поруч з іншою спадщиною - кілька сотень подань на скасування рішень органів місцевого самоврядування на підтримку Революції Гідності. Як себе вести у подібній ситуації? При цьому, оскарження рішень місцевих рад це лише один невеличкий аспект трактування на свій розсуд законів України у складний час на зламі епох 2013/2014 років. Чи будуть службові розслідування? Чи готові посадові особи прокуратури визнати за їх результатами помилки скоєні в цей час та братися виправляти їх? Про це ми довідаємося вже незабаром...

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram