ГоловнаБлогиБлог Вадима Трюхана

Знову запахло зрадою?

Вчора був найтрагічніший день в історії України. Десятки загиблих і сотні поранених цивільних, транспортний колапс в місті, істерія в пресі. Люди відповіли масовою мобілізацією і самоорганізацією в кожному районі Києва, в багатьох населених пунктах по всій країні. У тих, хто довів державу до прірви, затряслися руки, погасли очі. Одні побігли з країни, інші з власної партії, решта просто сховались.

Фото: Макс Левин

Європейський Союз нарешті перейшов від слів до справ, ухваливши рішення про запровадження персональних санкцій проти винних в насильстві та надіславши до Києва для перемовин з владою та опозицією міністрів закордонних справ країн Веймарського трикутника – Німеччини, Польщі та Франції.

Ніч країна пережила більш менш спокійно, незважаючи на готовність до найгіршого – терактів у метро, погромів котеджів багатіїв, введення військ та безчинств бандюковичів, які як ті упирі, повилазили з усіх своїх нір.

Ранком маємо іншу країну. Народ вже не готовий до жодних компромісів, розмови лише про повне перезавантаження всієї системи державної влади. Про це говорили й раніше. Проте дещо змінилося в тональності. Якщо до вчора такі розмови сприймалися як утопічні, то сьогодні в голосі нації вже викристалізовується стальний акцент. Ніхто напівмірами задовольнятися вже не буде.

А що ж маємо натомість? Знову якісь кулуарні домовленості з Януковичем. Цього разу вже за участі європейців та Росії, намагання випустити пар у парламенті, чергові спроби зорганізувати ПІСУАРи на Сході, сепаратистські заяви від воровитих чиновників з Криму тощо. Дежавю! Знову запахло зрадою…

То що ж робити зараз?

Відповідь очевидна:

1) Повернення до Конституції 2004 та переобрання керівництва парламенту (згідно з нею саме Голова Верховної Ради виконує обов’язки Президента у разі припинення ним повноважень).

2) Негайна відставка Президента без права участі в будь-яких наступних виборах.

3) Оперативне, протягом 3-х днів, формування технічного Уряду без політиків (фахівців у нас достатньо й без парламентських партій).

4) Утворення Гаазького трибуналу по розслідуванні злочинів, скоєних протягом 30 листопада 2013 р.- 20 лютого 2014 р.

5) Прийняття парламентом і майданом звернення до всього народу України із закликом до збереження єдності задля побудови якісно нової демократичної вільної країни.

Ну а далі щоденна рутинна робота в парламенті і кожного на його робочому місці. Необхідно запровадити громадський моніторинг за діями вже нової влади, змінити виборче законодавство, щоб у Верховну Раду та місцеві ради нарешті прорвалися якісно нові політичні сили, виписати таку Конституцію, яка би по-справжньому захищала права людей, а не була іграшкою в руках чергового месії чи «баті», провести атестацію правоохоронців, подолати корупцію, врятувати економіку тощо.

На порядку денному серйозні справи. Не допустимо чергової зради України!

Вадим Трюхан Вадим Трюхан , Голова правління ГО "Європейський Рух України"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram