ГоловнаБлогиБлог Сергія Алєксєєва

Про перспективи кредитних боржників

НБУ затвердив положення щодо створення Кредитного реєстру банків. До цієї єдиної бази всі українські банки вноситимуть інформацію про боржників, чий борг перевищує 10 мінімальних заробітних плат. Наразі це 372 300 грн. В подальшому кожного позичальника перевірятимуть за цим реєстром і на підставі отриманної інформації ухвалюватимуть рішення про видачу кредиту. Таким чином банки убезпечать себе від ризиків і співпраці з позичальниками з поганою кредитною історією.

Фото: Сергей Нужненко

Разом із тим, для комплексного вирішення питань, що є у відносинах позичальників і кредиторів, надзвичайно важливо ухвалити Кодекс з процедур банкрутства. В той час, як для юросіб він осучаснити існуючі процедури банкрутства, для фізичних осіб він створить законодавчі умови для можливості банкрутства.

І як не парадоксально, в можливості «обнулити» в судовому порядку борг зацікавлені не тільки громадяни, які потрапили в боргову яму і через життєві обставини не можуть виплачувати позики чи інші зобов‘язанея, а й самі банки та кредитні установи. Наявність в портфелі значної кількості таких неліквідних активів банкам є дуже невигідна.

Окремо треба ухвалювати закон щодо ринку колекторських послуг, якого в Україні в класичному розумінні взагалі немає. Зараз часто робота колекторів межує зі злочинною діяльністю, коли боржників залякують, переслідують та погрожують їхньому життю та здоров‘ю. Все це треба переводити в цивілізоване русло, чітко встановлюючи правила роботи колекторів та їхні права.

Сергій Алєксєєв Сергій Алєксєєв , юрист, народний депутат України, Голова підкомітету з питань діяльності органів правопорядку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram