ГоловнаБлогиБлог Романа Семенухи

Вибори мера в Харкові – зіткнення світів

25 жовтня в Харкові відбудеться подія, сенс якої лежить в дещо інший площині, ніж власне політичній вибір в рамках відомої процедури. Може, десь це будуть просто чергові вибори, вибір прізвища то персони. Але Харків, безперечно, стане ареною двобою двох принципових світоустроїв – вільного та демократичного з одного боку, та кланового, закритого, корумпованого - з іншого.

Фото: kharkov.mycityua.com

За півтора роки, що минули, в Харкові не відбулося жодних прогресивних змін, натомість влада міста старанно консервувала ситуацію, аби зберегти зручний для себе стан тихого виру в країні, що кардинально змінила свої пріоритети.

Чи не є свідоцтвом «договірняка» той факт, що Кернес, який перебуває під судом і якого звинувачують у тяжких злочинах, наразі балотується в мери Харкова?

Аби раз і назавжди вивести місто з минулого, проукраїнські демократичні сили – партія «Громадянська позиція» на чолі з Анатолієм Гриценко та Всеукраїнське Об'єднання «Батьківщина» висловили офіційну підтримку Тарасу Сітенко як найбільш рейтинговому кандидату серед демократичного табору в Харкові та закликали харків'ян підтримати представника Об'єднання «Самопоміч».

Харків'ян намагаються приспати заклинанням, що другого туру не буде й альтернативи Кернесу немає. Натомість об'єктивно ситуація складається таким чином, що другий тур виборів не тільки можливий в принципі, але й вочевидь приведе до перемоги демократичного кандидата з чистою репутацією. Ця перспектива руйнує «договорняки» та зводить нанівець зусилля по політичній та соціокультурній консервації потужного міста-мільйонника України.

В зв'язку з цим хочеться запитати – а які позиції решти гравців, що відносять себе до проукраїнських політичних сил? За чотири дні до історичного вибору вони залишаються незрозумілими й неартикульованими, хоча часу для їх оформлення обмаль. Чому мовчить «Солідарність» у той час, коли головна і стратегічно вірна дія – це створення в Харкові єдиного проукраїнського демократичного фронту?

Роман Семенуха Роман Семенуха , Депутат Верховної Ради України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram