ГоловнаБлогиБлог Романа Насірова

«Податкове Євробачення»: в Україні зберуться керівники податкових відомств Європи

Удосконалення діяльності податкової служби є актуальним питанням не лише для України, але і всього світового співтовариства. Щоб бути в курсі всіх нововведень та спільно вирішувати назрілі проблеми у податковій сфері, необхідно бути відкритими до діалогу та розширювати галузеве співробітництво. Впевнений, що розширення міжнародних контактів у податковій сфері є надійним підґрунтям для вдосконалення діяльності вітчизняної податкової служби.

Фото: dzvin.org

Усвідомлюючи це, ми активно включалися і включаємося у діяльність міжнародних організацій, серед яких особливе місце належить Внутрішньо-європейській організації податкових адміністрацій (ІОТА).

IOTA - це унікальний майданчик, на якому зустрічаються представники податкових адміністрацій європейського регіону. Сьогодні членами Організації є 46 європейські податкові адміністрації. У заходах організації беруть участь і представники міжнародних організацій, посадові особи Європейського Союзу, фахівці з податкових питань.

Україна теж є активним учасником Організації. Наше співробітництво триває з 1999 року. З 2003 Україна є асоційованим членом ІОТА, а з 2006 – повним членом Організації. Разом з нашими колегами ми вирішуємо найпроблемніші питання у функціонуванні податкової системи. Адже здебільшого проблеми у всіх однакові - боротьба з податковим шахрайством, підвищення рівня добровільної сплати податків, переведення якомога більшої кількості процесів в електронний формат, налагодження обміну інформацією між адміністраціями та оптимізація служб з метою підвищення ефективності їхньої роботи. Для України членство в ІОТА розкриває широкі можливості – як з точки зору включення в європейську податкову модель, так і з точки зору доступу до міжнародної практики і знань. Адже команда ДФС має багато інноваційних ідей, але іноді просто не вистачає досвіду, як їх реалізувати.

Цьогорічне 20-те засідання Генеральної Асамблеї було присвячено електронному адмініструванню податків - Data driven tax administration. Тематика включала два напрями - спрощення шляхів отримання інформації та IT технології, які полегшують адміністрування як для податкової, так і для бізнесу.

Для України це ювілейне засідання виявилося знаковим. Ми отримали право головувати в ІОТА наступний рік. Для України, без перебільшення, це величезна подія. Наступного року у нашої країни є можливість отримати всі переваги проведення засідання Генеральної Асамблеї, яке за правилами організації проводиться в державі Президента IOTA.

Головування в Організації має велике значення як для податкової адміністрації, так і для країни в цілому. Наступного року в Україні зберуться найкращі експерти та фахівці податкової справи, а наша країна виступить майданчиком для обміну досвідом серед європейський податківців. Ми станемо центром обміну досвідом та інформацією, які можна використовувати для вдосконалення місцевих систем податкового адміністрування. До заходів ІОТА включені семінари, засідання Робочих груп, форуми з різних актуальних питань податкової сфери. Загалом, планується провести 20 таких заходів. Для нас це величезний досвід та відповідальність. Водночас надання Україні права очолити ІОТА є доказом визнання нашої країни як повноправного члена європейської спільноти, визнання досвіду і професіоналізму. З іншого боку – у нас є, що показати Європі. Наприклад, за два дні спілкування з європейськими колегами ми дізналися, що українська система адміністрування ПДВ та е-адміністрування акцизу на паливо є унікальними та одними з найсучаснішими в Європі. У нас є прогрес і у сфері застосування ІТ-технологій, електронізації сервісів, автоматизації процесів та використання інформації як основного інструменту адміністрування, а саме це зараз і є основною темою для всіх податкових служб. Щоб правильно та ефективно використовувати всі ці напрацювання, нам звісно потрібна практика, але й поза цим - поради та досвід інших країн.

Як чинний Президент ІОTA, я вбачаю декілька пріоритетних завдань Організації на наступний рік: удосконалення контролю за дотриманням податкового законодавства та збиранням податків; розвиток сервісів для платників податків та зниження адміністративного навантаження; та зменшення витрат на податкове адміністрування. Крім того, увага буде зосереджена на розвитку системи автоматичного обміну інформацією та аналізі отриманих даних, що покликано знизити ризики податкового шахрайства. Що говорити, для України це дійсно актуальне питання. Зараз ми саме впроваджуємо основні рекомендацій BEPS - план дій Організації економічного співробітництва та розвитку з протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування, тому жодна підтримка нам не завадить. Ми виступаємо за плідну співпрацю між центрами збору даних, IT-відділами та оперативним персоналом всіх європейських відомства. Вважаю, це дійсний ключ до успіху у цій сфері. Тож головна мета діяльності Організації залишиться незмінною - продовжити курс на поглиблення кооперації між європейськими країнами у податковій сфері та стимулювати міжвідомчу взаємодію.

Роман Насіров Роман Насіров , Голова Державної фіскальної служби, відсторонений від посади з 3 березня 2017 року
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram