ГоловнаБлогиБлог Романа Кулика

Аваков на шляху до репутаційного краху: «неочищене» МВС намагається зупинити люстрацію

Сьогодні громадське суспільство сколихнула новина про обшуки слідчих МВС у квартирі й кабінеті голови Департаменту Мін’юсту з питань люстрації Тетяни Козаченко. В той же час обшуки проводили і в її заступника Дмитра Домова. Обоє зробили собі ім’я як «майданівські юристи», що захищали активістів під час Революції Гідності, а згодом очолили процес люстрації в Міністерстві юстиції.

Фото: Надано автором

Закономірно, що перевіреним шляхом точених репресій саме Міністерство внутрішніх справ почало тиснути на них. Адже безпосередньо відомство Арсена Авакова заслуговує на повну ліквідацію і створення з нуля, як це робить Ека Згуладзе із пілотним патрульної служби. Слідчі не викликали на допити Тетяну Козаченко на жоден допит, але зненацька провели обшуки в кабінеті у неї та її заступника. Й звісно ж ухвала про обшук видана суддею «найчеснішого українського суду» - Печерського райсуду м. Києва Юлією Фаркош, кандидатуру якої на розгляд парламенту в 2012-му році вносив Віктор Янукович за рекомендації сумнозвісного архітектора «конституційного перевороту» 2010-го року Андрія Портнова. Ось подання Президенту від Вищої ради юстиції щодо призначення Юлії Фаркош на посаду судді Печерського суду строком на 5 років від 24 січня 2012 року.

Звісно ж просто співпадіння, що Козаченко днями підготувала позов від Департаменту з питань люстрації до Окружного адмінсуду Києва про звільнення начальника Головного слідчого управління МВС Віталія Сакала. Для багатьох журналістів це відомий персонаж, що недивно, враховуючи його послужний список та перелік займаних посад. Замість люстрації - Віталій Сакал отримав підвищення і став начальником Головного слідчого управління при Авакову. Проте це не вперше високопоставлені чиновники отримують індульгенцію та протекцію від дії закону «Про очищення влади».

Радник Авакова і за сумісництвом народний депутат Антон Геращенко оперативно відреагував на фейсбуці. Він назвав приводом для обшуків справу про підроблений лист із Мін'юсту, яким заступниці начальника Головуправління ДФС у м. Києві Ганні Ігнатенко барською рукою видали "люстраційну індулігенцію". Між іншим, лист за підписом заступниці міністра Павла Петренка Наталії Севостьянової, яка була основним спікером-захисником Арсенія Яценюка в останньому корупційному скандалі, що розгорівся після заяви голови Держфінінспекціх Миколи Гордієнка. Заступниця Петренка під час засідання комітету Ради з питань запобігання і протидії корупції була представником Кабміну і безапеляційно відкидала всі звинувачення в корупції. Це теж шматочок мозаїки.

Ну і де є "рука ДФС" - там я апріорі вбачається предмет для підозри і упередженості – досвід вчить. За рік уряд так і не спромігся налагодити ефективну роботу фіскалів. Навіть більше – залучення перспективного представника бізнесу Ігоря Білоуса не принесла бажаного результату, а крихку довіру до відомства знищили скандали з незакритими податковими ямами і фотографіями переписки депутата Віталія Хомитинніка з головою Одеської ОДА Ігорем Палицею, де Хомутиннік розкриває останньому «таїнства» дачі хабарів митникам. Невдовзі після цього Білоус та його перший заступник Анатолій Макаренко пішли у відставку, проте на роботу фіскалів це не вплинуло.

Хоча поки недостатньо деталей для ґрунтовних висновків, але в сукупності наведені факти показують заплутану палітру міжвідомчих воєн, саботажу люстрації та жорсткої конкуренції політичних угрупувань за контроль над кадрами. Насправді можна сказати про наступ на крихкі паростки люстрації по кільком фронтам: на законодавчому і судовому рівні через Конституційний суд руками опоблоківців. А тепер і через МВС - точково по ключовій фігурі Мін'юсту, руками недолюстрованого Сакала.

Робимо висновки, друзі. Якщо з опоблоківцями все давно ясно, то не мені вам розказувати хто керує МВС і в чиїх інтересах добити так і не розпочату люстрацію. Коли за дорученням топа люстраційного списку Віталія Сакала проводять обшуки в начальника департаменту з питань люстрації через порушення, яке вона ж і виявила, а це все відбувається на фоні судової справи проти Сакала – все це не лишає маневру для подвійного трактування. Арсен Аваков під фанфари хоронить свою політичну силу.

Роман Кулик Роман Кулик , Політичний оглядач, громадський діяч і публіцист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram