ГоловнаПолітика

Новий початок для України

Віра у здатність людей приймати рішення про своє власне майбутнє є головним принципом демократії. У неділю громадяни України підуть на виборчі дільниці, щоб вибрати нового президента під час чи не найважливіших виборів за всю свою історію. Кожен виборець в Україні має сказати своє слово про майбутнє своєї країни.

Обнадіює те, що голосування відбудеться у понад 90% виборчих округів по всій території України, за винятком Криму, та що воно буде безперешкодним у переважній більшості 25 регіонів України. Також добра новина, що Верховна Рада України створює особливі умови для голосування мешканців Криму.

Після місяців заголовків у ЗМІ про нестабільність, часто розпалювану російською пропагандою, легко забути, що у більшості регіонів країни спокійно. Якщо ви вирушите у будь-як містечко на широких просторах України – яка вдвічі більше за Великобританію, – ви побачите, що українці живуть своїм життям. За всіма стандартами ці вибори будуть заслуговувати на довіру, про що свідчить позитивна оцінка місії ОБСЄ/БДІПЛ ходу підготовки до них, велика кількість кандидатів, які беруть у них участь і які за допомогою незалежних ЗМІ представляють різні погляди, що відображають волю громадян України.

Ці вибори зумовлені тим, що попередній президент покинув свій пост після років панування його продажного й корумпованого режиму. Легітимно обраний парламент України адекватно відреагував на це рішенням про дострокові президентські вибори та призначенням влади, яка тим часом відповідає за стан справ у країні. У цей перехідний період влада України звернулась по підтримку та отримала її від більшості міжнародної спільноти. Російська Федерація скористалась становищем, щоб незаконно анексувати Крим і створити проблеми в інших точках на півдні та сході України.

Озброєні сепаратисти не представляють донеччан і луганчан чи схід України, не кажучи вже про країну в цілому. Нещодавнє опитування засвідчило, що 70% людей на сході хочуть залишатись частиною України. Однак так звані проросійські сепаратисти, під керівництвом людей, які за рівнем підготовки, оснащення та своєю поведінкою інколи нагадують російських диверсантів-десантників, навмисно намагаються дестабілізувати Україну. У деяких місцях вони провели сміхотворні референдуми та призначили мімічних лідерів і уряди блазнів. Але проблема в тому, що це не жарт: вони вбивають, викрадають і б’ють тих, хто протистояв їм на своїх вотчинах. Вони проігнорували засудження Верховного комісара ООН з прав людини та міжнародної спільноти і продовжили залякувати і викрадати журналістів, чиновників і членів виборчих комісій. Ці бандити вдаються до злочинів, пограбувань банків, захоплень зброї, як мафіозі.

Україна природно бажає, щоб було почуто голос всієї країни – щоб майбутня конституція ефективно балансувала повноваження місцевої та регіональної влади з повноваженнями центру. Важливо, щоб люди на сході та півдні, занепокоєні напрямком руху своєї країни, були представлені на національному рівні та щоб їх голос було почуто.

Але Уряд і Парламент України відгукнулись: ми стали свідками прийняття суттєвого законодавства, яке забезпечує представництво всієї країни. Ми також побачили початок національного діалогу за участі представників з усіх куточків України, зокрема, чималої кількості представників східних регіонів. Україна має повне право на те, щоб знайти власне рішення викликам, які перед нею стоять, у той час як міжнародна спільнота повинна дати їй час на це.

Саме тому ми дуже занепокоєні спробами Москви створити атмосферу страху, використовуючи невпинний натиск пропаганди, яка умисно спотворює рівень місцевої підтримки сепаратистів і стабільність української нації.

Україна – це суверенна, сильна та об’єднана країна. На виборах у неділю українці будуть голосувати за Україну.

Раніше цього місяця Президент Путін описав вибори як "крок у вірному напрямку". Стабільна, заможна і мирна Україна – в інтересах кожного в регіоні. Ці вибори будуть важливим кроком на цьому шляху. В українців є повне право визначати власне майбутнє.

Саймон Сміт, Посол Великої Британії в Україні
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram