ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Як довго ми готові тримати Донбас у складі України?

Ситуація з Донбасом мені все більше нагадує оповідання О.Генрі «Вождь червоношкірих». Нас постійно намагалися, і ще зараз намагаються, шантажувати тим, що Донбас відокремиться від України. Причому головними діючими підживлювачами цього сепаратизму виступають українські олігархи, які всі роки української незалежності збагачувались за рахунок корупційності схем субсидування глибоко дотаційного Донбасу.

Фото: EPA/UPG

Нас цей сепаратизм лякав, і зараз ще багатьох продовжує лякати. Але чим далі це продовжується, тим більш популярною стає думка, а чи не послати всіх цих олігархів та виборців Донбасу подалі. Хочете відокремлюватись, ну й котіться під три чорти. Виборці цього регіону з глибоко радянськими сприйняттям життя, з ілюзіями, що можна відновити Радянський Союз, всі роки незалежності голосували за комуністів, які люто ненавидять українську державність і не бажають її існування, за місцевих кримінальних авторитетів, що перетворились на мультимільйонерів та мільярдерів. Переважна більшість виборців Донбасу постійно обирала тих, хто перетворював Україну в одну з найбільш корумпованих та економічно неефективних країн світу. 6,5 мільйонів мешканців безнадійно депресивного Донбасу хочуть, щоби ми жили, виходячи з їх сприйняття світу. Але ми не хочемо ставати частиною Російської імперії!

Ми хочемо розбудовувати Україну як європейську державу, з європейським відношенням до прав та свобод людини.

І зараз це не місцеві олігархи та мешканці Донбасу мають ставити вимоги щодо умов свого знаходження в нашій спільній державі. Зараз ці вимоги, в першу чергу, Ахметову та іншим представникам кримінально-олігархічного бізнесу Донбасу, маємо ставити ми.

Ми не хочемо жити у вщент корумпованій державі! Ми більше ніколи не хочемо бачити на посаді президента людину з кримінальним минулим! Ми не хочемо бачити в парламенті кримінальних авторитетів, їх водіїв та коханок! Ми не хочемо там бачити тих, хто хоче грабувати Україну чи взагалі не хоче її незалежності, заперечує європейській розвиток нашої держави!

Всі чудово розуміють, що Росії депресивний та дотаційний Донбас не потрібен. А тому приєднувати його до себе, ймовірніше за все, не захоче. Путіна і його фсбешну банду Донбас цікавить лише як складова всього Півдня та Сходу України. Він може тримати його у вигляді кримінального ніким не визнаного бандустану, який постійно тероризуватиме прилеглі області України, заважатиме її нормальному розвитку.

Але тоді не факт, що багатомільярдний бізнес Ахметова не перетвориться в прогнилий гарбуз, який не вартуватиме нічого. Як, наприклад, нічого зараз не вартує сонячна енергетика Клюєва та Януковича в Криму.

Ахметову та місцевому бізнесу Донбасу потрібно вирішити для себе, чи готові вони жити не по кримінальним законам, а згідно з європейськими правовими нормами. Тоді вести бізнес і проводити вибори на Донбасі вони повинні, виходячи з європейських правових норм. Якщо готові до цього, тоді саме вони і повинні припинити весь той тероризм та бандитизм, який все більше охоплює Донбас. У них для цього є всі фінансові, кадрові та технічні можливості.

Саме це має бути передумовою початку діалогу з мешканцями Донбасу.

В цьому випадку і вся Україна готова думати, яким чином допомагати Донбасу перестати бути депресивним та дотаційним регіоном. При цьому, якщо деякі українські політики сподіваються домовитись з Ахметовим про те, що Донбас залишатиметься в складі України з якимось унікальним статусом, що дозволяє зберегти для Ахметова, інших олігархів, а також наших політиків, всі корупційні схеми на вугільному, енергетичному та інших ринках, то вони глибоко помиляються. Спроба це зробити обернеться тим, що шини та коктейлі Молотова знову палатимуть на Грушевського, Інститутській та Банковій, і станеться це дуже скоро.

Час спливає. Не впевнений, що у більшості громадян скоро не увірветься терпець, і вони не вийдуть на вулиці, з вимогами до політиків припинити всі ці хороводи з тими, хто не хоче жити в соборній незалежній Україні.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram