ГоловнаБлогиБлог Сергія Назаренка

Турчинову двійка з математики!

Не знаю, до якого ще висновку можна прийти після вчорашнього засідання Верховної Ради, хіба що поставити п’ятірку Олегові Ляшку за вміло проведену спецоперацію по дискредитації парламенту як єдиного легітимного органу влади.

Фото: Макс Левин

Пояснюю. На вчорашньому засіданні Верховної Ради згідно з даними письмової реєстрації народних депутатів (ці данні можна знайти на сайті Верховної Ради України, вони у відкритому доступі) саме письмової, а не реєстрації картками, на закритому пленарному засіданні були присутні 262 народні депутати. З них ПР – 46, КПУ – 13, Батьківщина – 60, УДАР – 33, Свобода – 32, Економічний розвиток – 21, Суверенна європейська Україна – 24, позафракційні – 33.

Потім після палкої промови Олега Ляшка всі гуртом вигнали комуністів з зали (13 депутатів), в знак солідарності з колегами та протестуючи проти свавілля чинної влади 44 з 46 представників Партії регіонів також покинули сесійну залу.

Я не буду загострюватись на питанні законності видворення депутатів з сесійної зали чи аналізувати склад злочину статті 351 КК України (перешкоджання діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради) зупинюсь на іншому.

Як наголошує нам Конституція і Регламент Верховної Ради України, народний депутат повинен голосувати особисто! Саме на цьому цілі пів року наголошували представники тих політичних партій які зараз є при владі.

І що ми маємо, просту арифметику: 262 мінус 44 та мінус 13 дорівнює 226? Чи може таки 205, але цього замало для ухвалення рішень Верховною Радою. Тому в хід пішла стара добра тактика «піаністів», закони голосувалися, питання розглядалися. А чом би й ні, преси то немає в залі, та й депутати і інші запрошені у відповідності до ч. 3 ст. 4 Регламенту не можуть використовувати фото-, кіно-, відеотехніку, засоби зв'язку, звукозапису та обробки інформації.

Зрозуміли сенс проведення закритого засідання?

Незрозуміло тільки одне, навіщо було виганяти комуністів, вочевидь Олександр Валентинович просто не встиг порахувати депутатів, що залишились би, тому і допустив таку помилку. Чи навпаки вміло спрацював Олег Валерійович, звівши до нуля легітимність роботи парламенту. Як би воно не було думаю до Конституційного суду звертатися ніхто не буде з цього приводу, а можна б було.

Сергій Назаренко Сергій Назаренко , Виконавчий директор Аналітичної групи «Левіафан»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram