ГоловнаБлогиБлог Олега Поліщука

Люстрація суддів не працює

Сьогодні набув чинності Закон України «Про відновлення довіри до судової влади» іменований в народі "про люстрацію суддів". Відповідно до даного закону, від сьогодні, вся судова вертикаль фактично залишається без керівного складу, оскільки з моменту набуття чинності даним законом, втрачають свої посади голови та заступники всіх судів загальної юрисдикції. Окрім того, від сьогодні втрачають свої повноваження всі члени кваліфікаційно-дисциплінарної комісії суддів, а також члени Вищої Ради юстиції, окрім осіб які перебувають там за посадою. Здавалося б, справедливість почала дійсно відновлюватися, в судовій гілці влади почалися реальні очищення.

Фото: Макс Левин

Разом з тим, отримана інформація із коридорів суддівської влади вражає. Відсторонена сьогодні донецько-портновська камарілья не збирається здаватися і просто так віддавати владу. Поки суспільство перебуває у ейфорійному стані, принаймні у Вищому господарському суді України сьогодні планувалися вибори нового керівництва. Під ці вибори громадянин України і суддя одночасно Віктор Татьков виділив до 10 млн. дол. США.

Один голос коштує 250 тис дол. США. Кошти видаються після голосування, за умови пред’явлення фото з власного мобільного телефону, зроблене з оформленого бюлетеня в кабінці для голосування. Від початку планувалося протягувати його безпосереднього протеже Артура Ємельянова. Однак, зваживши всі за і проти зрозуміли, що такий вибір буде занадто резонансним, а тому прийнято рішення провести інших більш нейтральних з точки зору суспільного сприйняття, але абсолютно лояльних суддів до вчорашньої суддівської влади. Наразі розглядається дві кандидатури Олександр Сибіга та Богдан Львов. Обидва судді входять до сфери впливу екс-заступника Адміністрації Президента України Андрія Портнова. 

Проте, сьогодні провести збори не вдалося у зв’язку з не завершенням всіх підготовчих процедур. Джерело у Вищому господарському суді України повідомляє, що збори заплановано на 14 квітня 2014 року, тобто на найближчий понеділок. Точно така ж ситуація відбувається у Господарському суді міста Києва і Київському апеляційному господарському суді куди за президентства Януковича з міст Східної України було переведено левову частку суддів, які ідеологічно продовжують дивитися в сторону своїх покровителів. Вибори керівництва Господарського суду міста Києва також призначені на 14 квітня 2014 року. На останніх зборах суддів Господарських судів України показовим був виступ судді Господарського суду міста Києва Сергія Ковтуна, який недвозначно натякнув на роль Артура Ємельянова у деградації судової системи.

Тому, люстрація ще не відбулася і чи відбудеться, залежить від громадськості, яка просто зобов’язана забезпечити прозорі вибори до органів суддівського самоврядування.

Олег Поліщук Олег Поліщук , Експерт з енергетичного, ядерного та природоресурсного права
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram