ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Тимошенко на свободі – show must go on

Пані Тимошенко в своєму репертуарі. Мені вже доводилось казати: «Якщо людина протягом 50 років свого життя постійно каже неправду, то змінитись на краще вона вже не зможе, незважаючи на будь-які потрясіння, в тому числі, тюремне ув’язнення».

Фото: Макс Левин

Прес-служба «Батьківщини» поширила слова кандидата в президенти від партії «Батьківщина» про те, як вона буде боротися з корупцією. Так, пані Тимошенко на прес-конференції заявила, що нею (ну як тут без неї?), разом з фахівцями, розроблений законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо приватного кримінального переслідування корупційних дій». Причому, цей законопроект одностайно підтриманий фракцією та профільним комітетом Верховної Ради.

Так, згідно з повідомленням прес-служби «Батьківщини», цим законопроектом «законодавчо закріпляється право громадян проводити приватне кримінальне розслідування, фіксувати корупційні дії чиновників на аудіо та відео пристрої, а потім з цими доказами напряму звертатися до суду».

Я не буду зараз дискутувати з приводу того, які ризики виникатимуть та наскільки порушуються права громадян, якщо кожен охочий буде проводити приватне кримінальне розслідування, начебто, з метою фіксації корупційних дій чиновників на аудіо та відео пристрої. Бо постане питання, а де межа за якою, насправді, йтиметься не так про боротьбу з корупцією, як про бажання вести незаконне прослуховування та підглядування з метою шантажу. Причому, це може стосуватися не тільки корупційних дій, а, наприклад, приватного життя чи комерційної інформації.

Тут більше питань до правників щодо відповідності цих норм всієї української правової моделі, практичного досвіду інших країн, якщо там подібне, взагалі, можливе. Хоча в мене з цього приводу є великі сумніви.

Але зараз я трохи про інше. Незважаючи на гучні заяви про те, що профільний комітет Верховної Ради вже, навіть, підтримав законопроект з такою назвою, на сайті Верховної Ради не відображено, що він взагалі зареєстрований. Правда, існує законопроект з іншою назвою: «Про внесення змін до чинного законодавства України щодо прав громадян в боротьбі з корупцією та зловживанням владою».

От тільки цей законопроект зареєстровано лише 31 березня. Тому залишається загадкою, яким це чином встигли за один день зареєструвати цей законопроект, розписати його на Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності (хоча за суттю законопроекту логічніше виглядає, що він мав би розглядатися Комітетом з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією) та коли встигли його розглянути та підтримати? І чи, справді, цей законопроект розглядався цим Комітетом?

Очевидно, що вся ця вельми спірна законотворча активність має дуже дотичне відношення до боротьби з корупцією. Натомість, має пряме відношення до початку виборчої кампанії, яку розпочала пані Тимошенко.

А щодо боротьби з корупціє, то значно більшої користі мав би закон про обов’язковість оприлюднення майнового стану, доходів та витрат державних службовців (в тому числі народних депутатів та урядовців) та членів їхніх родин. Причому виявлення факту невідповідності поданих та реальних даних про майновий стан родин держслужбовців мало би бути підставою для порушення кримінальної справи та автоматичної заборони таким особам, щонайменше, в наступні років п'ятнадцять обіймати посади в органах державної влади, в тому числі виборні.

Це значно ефективніший механізм протидії корупції, ніж підслуховування та підглядування.

Може пані Тимошенко попросить депутатів від фракції «Батьківщина» подати відповідний законопроект? Але щось мені підказує, що громадськість від них цього не дочекається. Натомість, нас чекає таж сама демагогія, популізм та непрофесійність, яку ми вже спостерігали в недалекому минулому, і які, по великому рахунку, привели до влади кримінальне угрупування Януковича.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram