Іспит для обласного прокурора

Низка публікацій у відкритих ЗМІ Львівського регіону засвідчили, що Львівські «беркутівці», або, принаймні, частина з них, точно брали участь у подіях на Майдані. В повен ріст, як то кажуть. Дехто, з особливо прудких, отримав і поранення від бруківки та вогнепалів. Після цього був загадковий підрив бази і втеча зі зброєю частини керівництва.

Проте, незважаючи на відкриті і численні медійні повідомлення, поки що громадськість так і не добилася результатів щодо якогось реального розслідування. Тому іспитом для прокурора області вважаю такі вимоги, сформульовані у моєму депутатському зверненні на його адресу:

1) Відкрити відповідні кримінальні провадження за ст. 115,121,367 ККУ щодо правопорушень вчинених або свідками яких виступали службові особи Львівського БМОП «Беркут».

2) Внести відповідні подання на проведення службових перевірок щодо участі усіх службових осіб Львівського БМОП «Беркут», що несли службу у м. Києві у подіях грудня 2013 - лютого 2014 року, в тому числі і перебуваючи свідками вчинення масових вбивств, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості, перевищення владних повноважень, посягань на особисту безпеку та майно громадян України, що масово вчинялися у вказаному періоді службовими особами МВС України.

3) Призначити службове розслідування щодо обставин та причин травм, отриманих переліченими вище та іншими службовими особами Львівського БМОП "Беркут" під час перебування у відрядженні у м. Києві у січні-лютому 2014 року, разом з відповідними лікарськими комісійними обстеженнями, та витребуванням пояснень обставин та умов отримання тілесних ушкоджень, в тому числі вогнепальних.

4) За результатами розслідувань, в тому числі відповідно до відкритих кримінальних проваджень та проваджень про вчинення адміністративних правопорушень притягнути до відповідальності службових осіб Львівського БМОП «Беркут».

5) Відсторонити службових осіб Львівського БМОП «Беркут», котрі під час подій грудня 2013 – лютого 2014 знаходилися на керівних посадах у підрозділі, від виконання службових обов’язків на час проведення службових розслідувань та перевірок і процесуальних дій по кримінальних провадженнях.

П. С. Рекомендую громадським активістам, депутатам усіх рівнів з інших регіонів, скеровувати аналогічні звернення.

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram