Ікони на ящиках від набоїв презентовані під час установчої конференції IOTA

У п'ятницю в румунському місті Ясси відбулася презентація проекту «Ікони на ящиках від набоїв» як один із спеціальних заходів Установчої конференції Міжнародної православної теологічної асоціації (IOTA) «Пан-православна єдність і конциліарність». Експозицію з 27 ікон, написаних київськими митцями Олександром Клименком і Софією Атлантовою на привезених із зони бойових дій ящиках від боєприпасів та озброєнь, організовано за ініціативи президента й засновника IOTA Павла Гаврилюка. З Києва до Ясс митців та ікони доставив віце-президент з питань логістики Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова Ігор Буйвол.

Фото: ПДМШ

«Ці збори – найавторитетніша православна богословська конференція, такий собі вселенський науковий собор, і експонувати свої роботи в рамках такого заходу дуже почесно», – сказав Олександр Клименко.

Презентуючи проект, архімандрит Кирил, професор Університету Лойола Мерімаунт (Loyola Marymount University, LMU), який є членом Опікунської ради ПДМШ, та автори ікон, які є основними спонсорами мобільного шпиталю, ознайомили відвідувачів з його головною ідеєю – перетворення смерті (символом якої є ящик з-під озброєнь) на життя (яке в українській культурі традиційно символізує ікона). Вони розповіли про ПДМШ, завдяки співпраці з яким, ця перемога життя над смертю відбувається не тільки на образно-символічному рівні, але й реально. На думку архімандрита Кирила, досвід ПДМШ є неймовірно цінним прикладом розв’язання проблем під час військових конфліктів.

Установча конференція збіглася в часі зі створенням Православної церкви України. «Як приємно бачити декілька сотень розумних інтелігентних людей, які обговорюють богословські питання, зокрема й наш Томос, з повагою один до одного, без ненависті та істерики», – поділився враженнями від конференції Олександр Клименко.

За словами Олександра, богословське товариство, яке завітало на презентацію неабияк зацікавилось не тільки богословським змістом проекту, але й його соціальним аспектом, а також діяльністю ПДМШ. «На відміну від звичної стурбованості ситуацією на Донбасі, характерної для світової політичної еліти, провідні православні богослови (принаймні ті, хто завітав на презентацію), зрозуміли і відчули біль і трагедію цієї війни. Окрема подяка о. Кирилові Говоруну за його виступ на презентації. Завтра на конференції обговорюватиметься тема української автокефалії. Маю надію, що наша виставка стала непоганим прологом до цього обговорення, і змогла розставити потрібні акценти у цій складній і такій болючій для всіх нас темі», – написав Олександр Клименко у Facebook.

Уже в понеділок виставка «Ікони на ящиках від набоїв» відкриється у Сполучених Штатах – її прийматиме Центр конституційної демократії Індіанського університету. Раніше ікони головних спонсорів ПДМШ Атлантової та Клименка експонувалася у Європарламенті, Верховній Раді України, Литовському Сеймі, Софії Київській, Національному музеї українського народного декоративного мистецтва на території Києво-Печерської Лаври, Литовському посольстві в Україні, у таких містах, як Гаага, Антверпен, Берлін, Франкфурт-на-Майні, Мюнхен, Ганновер, Лейпциг, Бонн, Кельн, Відень, Варшава, Люблін, Прага, Рим, Мілан, Катанія (Сицилія), Лос-Анджелес, Едмонтон, Вінніпег, Торонто, Львів, Луцьк, Маріуполь, Дніпро, Перемишль, Кам’янське (раніше – Дніпродзержинськ), Покровськ (раніше – Красноармійськ), а також на XXV Економічному форумі у Криниці та 8-му Київському безпековому форумі, в Альбертському університеті в Канаді, Українському католицькому університеті у Львові та Інституті релігійних наук Св. Томи Аквінського в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram