​Забута війна: ми із Заходом або разом виграємо її, або разом програємо – керівник ПДМШ Геннадій Друзенко

Те, що відбувається зараз у Східній Україні – не лише війна між Україною й Росією та проросійськими сепаратистами, але і війна за основні цінності, на яких побудована західна цивілізація. Про це керівник та співзасновник Першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова Геннадій Друзенко заявив у розмові з Джоном Едвардом Гербстом, директором Євразійського центру Діну Патрічу при Атлантичній раді США, колишнім американським послом в Україні, і Анною Марією Корацца Більдт, депутатом Європейського Парламенту, членом Міжпарламентської делегації ЄП по Україні.

 Геннадий Друзенко
Фото: Макс Требухов
Геннадий Друзенко

Дякуючи західним партнерам України за підтримку і солідарність, Друзенко зауважив, що Україна потребує більше "знаків цієї солідарності, аби конфлікт на Сході не був "забутою війною".

"Нам потрібна солідарність і допомога, і Заходу треба пам'ятати, що ми можемо або разом виграти цю битву, або разом програти її", – наголосив співзасновник і керівник ПДМШ.

Розмова передувала початку конференції "Війна на Сході України: військовий конфлікт, дипломатія та гуманітарна криза". Конференція, організована Євразійським центром Діну Патрічу при Атлантичній раді, відбулася 29 листопада 2016 р. в Європейському Парламенті в Брюсселі. Геннадій Друзенко був одним із доповідачів заходу як радник міністра охорони здоров'я України. Анна Марія Корацца Більдт виступила на конференції із заключним словом.

Джон Гербст окреслив тему обговорення як "жахлива гуманітарна криза, що вибухнула в Україні внаслідок агресивної війни Кремля на Донбасі".

За словами пані Більдт, частина європарламентарів усіма силами намагається підняти тему цієї "забутої війни на найвищий рівень на політичній мапі". Агресію Росії проти України вона назвала гібридною війною, яка є також війною економічною і війною пропаганди. "Від неї постраждали три мільйони людей, які тепер потребують гуманітарної допомоги, – зазначила депутат ЄП. – Гуманітарні конвої досі не мають доступу до Донбасу. Там скоюють злочини і постійно порушують права людини".

Геннадій Друзенко також розповів про діяльність ПДМШ, про те, як медики-добровольці своєю кваліфікованою роботою, чуйним ставленням до пацієнтів з обох боків від лінії фронту наводять мости взаєморозуміння між людьми зі Сходу та інших регіонів України, протидіють російській пропаганді. За його словами, ПДМШ є, "мабуть, найбільш амбітним проектом, в рамках якого допомогу отримали понад 10 тисяч людей – як вояків, так і цивільних."

"Розпочавши проект як суто медичний на підтримку насамперед Української Армії, а вже потім також і цивільних, ми зараз побачили неочікуваний результат – ми стали потужним інструментом примирення", – наголосив керівник ПДМШ.

Наприкінці розмови Джон Гербст також зауважив, що, можливо, через те, що Україна опікується внутрішньо переміщеними особами, хай не на такому рівні, як багатьом хотілося б, в Європі немає хвилі біженців з України. Він висловив припущення, що це може бути одним з чинників того, що ця криза стає "забутою війною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram