ГоловнаБлогиБлог Олеся Маляревича

​Що спільного між Мангеттеном і Русанівкою?

У 2017 році Київ приєднався до глобальних зусиль зі створення більш здорових спільнот за рахунок скорочення неінфекційних захворювань і травматизму. Майкл Блумберг, колишній мер Нью-Йорка, а сьогодні Всесвітній посол з питань неінфекційних захворювань Всесвітньої організації охорони здоров’я, підтримує ініціативу «Партнерство за здорові міста».

Фото: Олесь Маляревич

В чому суть цієї ініціативи?

Удосконалення дорожнього руху, підвищення безпеки на вулицях міста, правильне планування міського простору суттєво скорочують кількість ДТП і випадків травматизму. Статистика поки що невтішна: загалом торік на дорогах України у ДТП загинуло 3432 людини, майже 35 тисяч отримали травми.

Експерти фонду «Bloomberg Philanthropies» готові розробити для української столиці рекомендації з удосконалення організації дорожнього руху та планування міського простору. Пілотним мікрорайоном була обрана Русанівка.

Чому саме Русанівка?

Для «Bloomberg Philanthropies» важливою умовою є активність місцевої громади, її залученість до вирішення локальних проблем. Спільнота Русанівки довела свою спроможність співпрацювати під час двох хвиль "Громадського бюджету". Сьогодні на цьому столичному острові реалізується найбільша кількість громадських проектів.

Над чим працюватимуть іноземні експерти?

Вони зосередяться на трьох завданнях: удосконалення безпеки руху, поліпшення умов для пішоходів та розвиток велосипедної інфраструктури Русанівського мікрорайону.

Як до цього залучена громада?

24 березня міжнародні експерти провели насичений workshop із мешканцями Русанівки. Щоб взяти участь в обговоренні, охочі мали заповнити спеціальні анкети з пропозиціями щодо поліпшення інфраструктури острова. До того ж, експертам було важливо почути представників різних вікових, соціальних і професійних груп. Бо те, що має значення для пенсіонера, може бути неактуальним для велолюбителя, - і навпаки.

Workshop проходив дуже активно. Учасники фізично пройшлись по всій Русанівці, спільно визначили проблемні місця. А потім провели SWOT аналіз (це дослідницький метод, заснований на виявленні сильних та слабких сторін, а також зовнішніх можливостей і потенційних загроз).

Міжнародні експерти, які також провели зустрічі в КМДА, РДА, зі студентами КНУБА, протягом двох-трьох місяців опрацюють отриману інформацію і влітку повернуться до Києва з пропозиціями.

Ми розраховуємо, що цей проект буде втілений у життя протягом 2019-2021 років. Після Русанівки позитивний досвід буде поширений на інші райони столиці.

Майкл Блумберг став мером Нью-Йорка після трагедії 11 вересня. За 12 років на посаді йому вдалося не лише відродити туристичну славу міста Великого Яблука, а й суттєво знизити злочинність, підвищити ефективність транспортної системи, збільшити кількість парків та спортивних майданчиків, зробити більш чистим довкілля. Тепер він інвестує свої особисті кошти у розвиток інших міст, зокрема й Києва.

І це дуже важливо - адже ми дедалі більше усвідомлюємо, що здавалося б локальні проблеми невеликої Русанівки насправді типові для цілого світу. Питання безпеки кожної людини перестають бути місцевими. Вирішити їх можна тільки спільними, глобальними зусиллями. Головна умова у цьому процесі - бути небайдужими.

Олесь Маляревич Олесь Маляревич , Депутат Київської міської ради, заступник голови постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram