ГоловнаБлогиБлог Олексія Матюшенка

Якими будуть наші дороги у 2020?

Ми плануємо до 2020 року повністю завершити капітальний ремонт автошляхів Гадяцького району.

Фото: Владислав Мусиенко

Наша мета — якісні дороги

До 2020 року ми плануємо оновити дорожнє покриття та зробити дороги нашого району якісними. Погодьтеся, що на сьогоднішній день дороги — це безпека людей. Від того в якому стані знаходяться наші автошляхи залежить — чи мають громадяни сполучення з іншими населеними пунктами, чи добереться швидка вчасно до хворого, чи безпечно буде рухатися транспортним засобам по наших автошляхах.

Безпека пересування дорогами завжди була актуальною. Тільки за часів Середньовіччя, наприклад, вона полягала в захисті від грабіжників. Цей захист мусив забезпечити той, кому належала земля, через яку пролягав шлях. Тепер грабіжників замінили ями. Саме вони витягають з наших кишень кошти на ремонт автомобіля, і, що ще гірше, відбирають життя та здоров'я у випадку серйозних аварій. Тому якісні дороги — це не примха і не розкіш, а реальна нагальна вимога часу.

Для того, щоб зрозуміти, який масштаб робіт нам потрібно виконати, щоб привести до ладу Гадяцькі автошляхи, наведу головні цифри.

На території Гадяцького району знаходиться 4 дороги державного значення, 21 дорога загального користування обласного значення, 44 дороги районного значення та 27 мостів. А загальна протяжність доріг становить 1 тисяча 287 кілометрів, з них 813 кілометрів — з твердим покриттям.

Протяжність комунальних доріг — 838 кілометрів ( з твердим покриттям 367 кілометрів), загального користування місцевого значення 338 кілометрів (обласні 168 кілометрів та районні 170 кілометрів), державного значення — 110 кілометрів.

Варто розуміти, що переважна більшість автошляхів - ІV категорії, побудованих в 60-х – 80-х роках минулого століття. Їх стан не відповідає сучасним потребам експлуатації, а через постійне недофінансування, знос основних фондів транспортної інфраструктури перевищує 75%. Є великі проблеми із оновленням парку ремонтної техніки та плинністю кадрів у автодорожній службі. Всі ці проблеми потребують вирішення.

Програма розвитку дорожнього господарства

Вивчивши ситуацію, ми прийняли важливу Програму розвитку дорожнього господарства Гадяцького району на 2018-2020 роки. Цей документ дозволить удосконалити механізм фінансового забезпечення робіт з будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонтів доріг загального користування, доріг та вулиць комунальної власності в населених пунктах Гадяцького району.

Не варто думати, що попередні роки ми не займалися оновленням автошляхів. Весь цей час, по-можливості, проводився ремонт та осучаснювалися автошляхи. Але для того, щоб забезпечити район на 100% якісним покриттям та подолати бездоріжжя, доведеться ще багато попрацювати.

«Ні» ямковому ремонту доріг

Також ще одним позитивним моментом є те, що ми відмовилися повністю від ямкового ремонту доріг. Так, я розумію, що латаючи дірки можна, “відремонтувати” більше автошляхів. Але чи буде цей ремонт якісним і довготривалим? Напевно, що ні.

Тому я переконаний, що потрібно відмовлятися від практики ямкового ремонту доріг. І раціональніше — проводити ремонт винятково суцільним покриттям. Так, є речі, які потребують незначного втручання, в цьому випадку наші комунальники обмежуються пломбуванням автошляхів.

Також вперше у нашому районі ремонтом автошляхів займаються місцеві комунальні служби, а не закордонні фірми, які десятками років заходили на ринок і ремонтували наші дороги.

Наші комунальні підприємства працюють постійно, і ми можемо бути впевнені, що в разі чого вони не зникнуть, а будуть відповідати за виконану роботу. Крім того, що це дає контроль за виконаними роботами, але ще й економить бюджетні кошти.

Безпека і комфорт жителів району — пріоритетне завдання для нашої команди. Тому наша мета до 2020 року — побудувати сучасні європейські дороги. Це стане не лише запорукою безпечного пересування, а й поштовхом економічного розвитку та зростання, не лише для нашого Гадяцького району, а й для всієї країни.

Олексій Матюшенко Олексій Матюшенко , депутат Полтавської обласної ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram