Україна на шляху реформування державних закупівель

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ) активно реформує систему державних закупівель і ставить за мету приєднання до угоди Світової організації торгівлі (СОТ) щодо державних закупівель - GPA*. З цією ж метою, державний департамент США доручив Програмі розвитку комерційного права (CLDP) надавати технічну допомогу Україні у сфері державних закупівель. 29 червня цього року Україна подала у Женеву фінальну версію пропозиції по приєднанню до угоди GPA. Мета амбітна – приєднатися до угоди до кінця року.

З 21 по 23 липня у Києві проходив семінар на тему “Угода СОТ про державні закупівлі та її імплементація в Україні”. Захід проводився за підтримки Програми розвитку комерційного права (CLDP) та Міністерства торгівлі США. Я відвідав перший робочий день семінару і був дуже вражений тією інформацією, яку зміг там отримати. На семінарі розбирались і пояснювались основні моменти роботи GPA, можливі ризики, тонкощі. Основною ціллю програми було надання представникам МЕРТ, а також інших органів центральної влади, інформації щодо основних правил Угоди СОТ про державні закупівлі та заходи, які потрібно здійснити Україні для успішної імплементації угоди. Це стосується і поправок до законодавства, і практичного огляду процесу та процедур державних закупівель.

Для чого це потрібно Україні?

По підрахункам СОТ, щорічні державні закупівлі, що покриваються GPA, оцінюються в 1,7 трлн. доларів США. Зрадофіли можуть сказати, що такими угодами ми знищуємо власного виробника, і наші компанії не є конкурентними на міжнародній арені. Це вже говорили і при вступі до СОТ, і будуть говорити далі. Стосовно цього дуже влучно висловився Роберт Андерсон, голова групи секретаріату, що надає підтримку в роботі комітету СОТ з питань державних закупівель: “Лише ринок державних закупівель США становить 300 млрд. доларів на рік, і якщо ви візьмете принаймні 1% контрактів, це вже буде 3 млрд. доларів експорту”.

У середньому на державні закупівлі припадають 10-15% ВВП, що є дуже значним ринком. Дуже багато замовлень на продукти інтелектуальної власності. Якщо взяти до уваги корупційний фактор, то щороку ми втрачаємо до 25% від обсягу державних замовлень.

Приєднання до угоди GPA сприятиме підвищенню конкуренції, адже одним із головних принципів Угоди є недискримінація учасників. Відповідно, ми зможемо отримувати дешевші і більш якісні товари, а також продавати свої товари та послуги країнам-учасникам GPA.

Керівник відділу нормативно-правового забезпечення державних закупівель МЕРТ Тетяна Лісовська також наголосила на тому, що імплементація GPA покаже реальний розвиток України, а також буде позитивним сигналом для світової спільноти про те, що Україна проводить правильну політику реформування економіки та державного сектору.

Роберт Андерсон підкреслив три основні принципи угоди:

  • недискримінація – всі учасники тендерів мають рівні права, і країни-учасники зобов’язані створити рівні умови для конкуренції;
  • доступність інформації – вільний доступ всіх учасників до інформації про закупівлі;
  • технічні вимоги – єдині процедури, які знижують корупційні ризики і забезпечують виконання двох попередніх пунктів.

Якщо говорити про корупцію, то це явище не є чимось ексклюзивним в Україні. Доктор Йоганнес Шнітцер, виконавчий директор фірми “Schnitzer Law”, розповів про досвід Австрії у цьому питанні. Наприклад, в рамках GPA існує чорний список недобросовісних постачальників, які були задіяні в корупції. Відповідно, ці фірми не можуть брати участь у тендерах. Ініціатива хороша, але раніше не була передбачена можливість виключення організації з цього списку, і хабарі платились вже чиновникам, які мали доступ до цього списку, щоб вони включали туди конкурентів. Також пан Йоганнес відзначив, що Україна почала робити позитивні кроки і відверто говорить про свої проблеми. Якщо за часів Януковича тему корупції взагалі заборонялося підіймати, то тепер ми разом із міжнародними партнерами аналізуємо їх досвід і намагаємося мінімізувати ризики.

Коли я приватно спілкувався з незалежним консультантом з Швейцарії, він теж говорив, що команда МЕРТ дуже оновилась, і тепер тут багато молодих професіоналів, з якими набагато легше працювати. При цьому, роботи достатньо ще на багато років, і цей рік був лише початком.

Мене дуже багато запитували про систему електронних державних закупівель ProZorro, цікавились як вона працює, які кроки буде робити Україна для поширення цієї системи на національному рівні. Запитань і ентузіазму було дуже багато.

А уже 23 липня, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов повідомив, що Київ першим з українських міст повністю перевів свої допорогові закупівлі на систему електронних державних закупівель ProZorro. Депутати Київради проголосували за це рішення майже одностайно - жодного голосу проти. Тепер всі організації, підпорядковані КМДА, використовуватимуть ProZorro. За час пробного використання столичною адміністрацією було проведено торгів на 6,5 мільйонів гривень, в середньому економія склала 17%. Це дає можливість прогнозувати, що повний перехід на ProZorro дозволить зекономити більше 100 мільйонів гривень на рік. Це приклад для всіх місцевих органів влади, як можна заощадити кошти громади, збільшити прозорість та відповідальність влади перед людьми.

Проект електронних закупівель виглядає не гірше, а навіть краще, ніж більшість іноземних аналогів. Я зробив для себе висновок, що тепер необхідно правильно донести ці ідеї бізнесу, і вже зовсім скоро можна буде проводити такі семінари в Києві та у багатьох інших містах України. Ключовим моментом є знаходження правильного підходу, адже бізнесу не цікаво слухати про корупцію, потрібно показати конкретний ринок і нові можливості, вигоди. Це забезпечить високу конкуренцію, що буде мати позитивний вплив на вартість і якість надаваних послуг.

*Довідково

Багатостороння Угода GPA регламентує процес закупівлі товарів і послуг державними організаціями країн - членів СОТ. Оригінальна версія Угоди була прийнята в 1996 р. У 2011 році був створений оновлений текст Угоди з урахуванням сучасних умов ринку держзакупівель.

Протокол про внесення поправок в текст Угоди був підписаний 2 роки тому, а офіційно документ набув чинності у квітні 2014 р. після того, як був схвалений двома третинами країн-членів СОТ. Новий текст GPA містить положення, що відображають позитивні сучасні тенденції у сфері державних закупівель, такі як боротьба з корупцією, активне придбання технологій із захисту навколишнього середовища та використання систем e-Procurement.

На думку представників Світової організації торгівлі, нова версія Угоди дозволить країнам-учасницям поліпшити доступ до ринку держзакупівель для компаній, що ведуть справи в країні, і це дозволить економити щорічно близько $ 80-100 млрд. Угода GPA зараз поширюється на 43 держави (включаючи 28 країн ЄС). Ще 10 країн - Албанія, Китай, Грузія, Йорданія, Киргизія, Молдавія, Чорногорія, Нова Зеландія, Оман і Україна - подали заявки на участь.

Олексій Краснощоков Олексій Краснощоков , Голова ГО «Підмога.інфо»,Голова Експертної групи з протезування при Громадській Раді Фонду соціального захисту інвалідів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram