Спецтема

​Тревел-рік, що минув

Другий рік я подорожую Україною та пишу про це блоги. За 2018 рік я описав 16 поїздок Батьківщиною та 3 подорожі в інші країни: Швецію, Словаччину та Угорщину. Завдяки лоукостам та залізниці у минулому році я відкрив 5 нових країн: Литву, Італію, Угорщину, Швецію та Австрію.

Першим населеним пунктом 2018 року для мене стала Токарівка - селище, назване на честь загиблого поблизу Мар'їнки Віталія Токаря з 28-ої окремої механізованої бригади. Селище мало чим примітне, окрім вокзалу та декількох споруд.

За декілька залізничних станцій розташоване Березівка — містечко Одеської області. Місцеві краєзнавці досі сперечаються через назву міста, а тому версія щодо походження назви міста від “бери-зови” тепер у мене викликає сумніви.

Поруч з Березівкою розташоване село Заводівка, де я чисто випадково натрапив на пам'ятник Кірову, але завдяки піднятому розголосу пам'ятник демонтували.

Фото: Александр Рудоманов

В Снігурівці варто насолодитися спокоєм та тишею. Також, окрім краєвидів Ігнульця, можна подивитися на спалений млин та інші історичні пам'ятки.

Теребовля — старовинне місто, назва якого пішла від слова “теребити”. Місто відоме своїм залізничним віадуком австроугорської побудови.

Після Теребовлі на моєму шляху був Гусятин — колишній кордон двох імперій: Російської та Австрійською. Цікаві будинки, засмічена синагога, через яку зі мною хотіли судитися, — все є у місті.

Поблизу Гусятина є невеличке село Чагарі — відоме скульптурами Олексія Степанова.

Фото: Александр Рудоманов

Дніпропетровська область для мене відкрила селище Солоне, в якому окрім маєтка Бергманів варто зайти подивитися на опорну школу.

Біля Києва розташована садиба Остен-Сакенів під Києвом, яка потроху розкрадається на цеглу.

Так само, як розкрадається місцевими Гиївська садиба у Люботині. Окрім садиби у місті є ще декілька архітектурних пам'яток, які варто відвідати.

Фото: Александр Рудоманов

Біля Миргорода є село Хомутець з палацом, збудованим у 1773 році і на сьогодні майже знищеним. Стан палацу видний у фотографіях, і єдине що радує — прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом нищення архітектурної пам'ятки.

Фото: Александр Рудоманов

Всі знають Миргород як курорт. Але крім курорту у місті є багато пам'ятних споруд, які в досі хорошому стані.

На Житомирщині я побував у двох населених пунктах: Городищі та Новограді-Волинському.

Городище, за словами місцевих жителів, є оплотом “вати” в області, проте має чудовий парк.

Новоград-Волинський відомий тим, що це батьківщина Лесі Українки.

Фото: Александр Рудоманов

На Закарпатті я був в цьому році лише у Сваляві — місті, що славиться мінеральною водою та дерев'яною церквою.

І вперше побував на Чернігівщині в рамках свого тревел-блогу. Їздив дивитися Козелець і його шпилі.

Фото: Александр Рудоманов

Наостанок хочеться ще згадати про закордонні блоги: “Дешевий Стокгольм” — місто,яке є дорогим, але відносно дешево там можна відпочити; “Виставка локомотивів у Кошице” - щорічна подія поруч з Україною; та “Дитяча залізниця Будапешта” - атракція, на яку варто сходити як дітям, так і дорослим!

До нових зустрічей! Якщо ви хочете написати автору щодо вашого населеного пункту, пишіть на фейсбук-профіль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram