Спецтема

Дитяча залізниця Будапешта

Приїхавши до Будапешта, я не зміг не побувати на дитячій залізниці. Раніше вона називалася піонерською (Úttörővasút), але у 1990 році її перейменували на дитячу (Gyermekvasút). Будувати залізницю почали у 1948 році зі станції Szechenyi-hegy. Першу ділянку довжиною 3,2 кілометра звели за рік, згодом відкрили ще 3,6 км., а вже у 1950 році відчинила усі станції, довжина залізниці склала 11,2 км. Залізниця одноколійна, з роз’їздами по станціях.

Для порівняння Київська дитяча залізниця в Сирецькому парку має дві станції, її протяжність всього 2,75 км.

Залізниця в Будапешті працює протягом всього року з літнім і зимовим графіком.

Квиток в одну сторону коштує 800 форинтів (80 грн), дитячий - 400 форинтів, але залізниця розрахована на сімейний відпочинок, тому сімейні квитки (необмежений проїзд на день для 2 дорослих та 3 дітей або для 1 дорослого і 4 дітей) купувати вигідніше – вони коштують 4000 форинтів (400 грн).

Фото: Александр Рудоманов

Квитки купуються на станціях, в поїзді квитки вам не продадуть. До речі, квиток дає право проїзду лише в одному поїзді один раз. Тобто для пересадки на інший поїзд потрібно знову купувати білет.

До початкової станції Hűvösvölgy ходить автобус №26. Станційні працівники — діти, диспетчери — діти, скрізь працюють діти, окрім локомотиву, який веде дорослий, що має права на керування.

Пасажири чекають на чергового по вокзалу, він махає жезлом - поїхали!

Фото: Александр Рудоманов

Контролер перевіряє квитки, хоча в вагоні "зайців" немає.

Фото: Александр Рудоманов

Сама залізниця проходить мальовничими горами та парком. Для відвідувачів є маршрути до кожної зі станцій. Можна вийти на одній з них і спуститися вниз гуляючи.

На першій же станції чекаємо зустрічного поїзда. Поки є час, фотографую станцію та перон.

Фото: Александр Рудоманов

А от і зустрічний поїзд!

Фото: Александр Рудоманов

Провідники салютують черговому по станції.

Фото: Александр Рудоманов

До речі, поїзди на лінії виготовлені в другій половині минулого століття. Вони пройшли капремонт і тепер успішно ганяють лінією.

Фото: Александр Рудоманов

Дитячу залізницю в Будапешті робили за прикладом дитячих залізниць Радянського Союзу. Більшість станцій мають атрибутику, яку можна зустріти і на теренах колишнього совка. Також на станціях є малюнки та горельєфи (ліпнина).

Фото: Александр Рудоманов

Фото: Александр Рудоманов

Правда гарні краєвиди?

Фото: Александр Рудоманов

Поступово поїзд добирається до кінцевої станції, де напрям руху змінюється. Поки локомотив виконує маневрові роботи на станції, туристи і місцеві уже чекають, щоб першими заскочити у вагони.

Фото: Александр Рудоманов

До кінцевої станції Széchenyi-hegy під’їжджає зубчастий трамвай, який одночасно є і місцевою пам’яткою, і громадським транспортом. Як київський фунікулер. Між звичайними коліями у нього є колія зубчаста для того, щоб легше було підніматися по гірським схилам.

До нових зустрічей!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram