Чого очікувати від коаліційних перемовин у Німеччині?

Політична ситуація в країні залишається складною через декілька невдалих раундів коаліційних перемовин. Незважаючи на впевнену перемогу блоку ХДС / ХСС, Меркель стала заручником інтересів менш впливових політичних гравців. Після демаршу Лінднера не залишилося жодної альтернативи крім переговорів з соціал-демократами, які опинилися в досить скрутному становищі.

Канцлер Германии и лидер ХДС Ангела Меркель, председатель ХСС Хорст Зеехофер , Зигмар Габриэль (СДПГ) -лидеры немецких
политических партий, договорившиеся о заключении коалиционного соглашения, подписали его 16 декабря 2013.
Фото: EPA/UPG
Канцлер Германии и лидер ХДС Ангела Меркель, председатель ХСС Хорст Зеехофер , Зигмар Габриэль (СДПГ) -лидеры немецких политических партий, договорившиеся о заключении коалиционного соглашения, подписали его 16 декабря 2013.

З одного боку Шульц розуміє загрози від поглиблення парламентської кризи, з іншого – лідери партії публічно заявили про свою опозиційність до уряду Меркель. Однак, соціал-демократи цілком очікувано зможуть отримати додаткові бонуси у вигляді крісел в новому уряді, що набагато цікавіше в порівняння з перспективо підготовки до нової виборчої кампанії. Тому Шульц витримує певну театральну паузу і прагне максимально легітимізувати процес повернення партії до коаліційних перемовин. СДПН провела партійний з’їзд на якому було прийняте рішення про відновлення консультацій з ХДС / ХСС.Посередницьку функцію демонстративно покладено на президента Німеччини Штайнмаєра, який зберігає статус одного з політичних важковаговиків і, що доволі символічно, представляє саме СДПН. Більшість впливових політичних акторів зацікавлені у тому, щоб зберегти стабільність та сформувати новий уряд.

Старий-новий союз ХДС / ХСС та СДПН забезпечить підтримку 53% депутатського корпусу. Залучення до коаліції «Союзу 90 / Зелені», які здобули 9% на парламентських виборах фактично нівельована тому розраховувати на це доводиться.

Разом з тим, в парламенті буде діяти доволі потужна опозиційна платформа, яка має різне ідеологічне наповнення. Маргінальну нішу прогнозовано займе Альтернатива для Німеччини, яка продовжить лобіювати непопулярні позиції відносно співпраці з Росією. Резонанс, викликаний також позицією очільників ВДП щодо «Північного потоку» та бажанням Лівих повернутися до «політики розрядки» з Москвою. Однак, подібні меседжі не потрібно розцінювати з точки зору так званої «руки Кремля». Визначені політичні проекти намагаються розхитувати «зону стабільності» Меркель за рахунок спекуляцій навколо зовнішньополітичних проблем, до яких потрібно віднести міграційну кризу, Brexit та агресивні дії Росії на міжнародній арені. Крім того, продовжуються конфлікти в архітектурі ЄС, що відкриває можливість для подальших маніпуляцій.

На даний момент провал в перемовинах видається малоймовірним через інтереси обох сторін, які мають довготривалі традиції партнерства. Отже, консерватори та соціал-демократи змушені створювати черговий альянс задля пролонгації претензій на майбутнє лідерство. Наступні вибори однозначно стануть викликом для ХДС / ХСС та Ангели Меркель за тієї умови, що вона виявить бажання продовжити політичну боротьбу.

Олександр Гнидюк Олександр Гнидюк , Фонд громадської дипломатії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram