Схема "піджаки" - працевлаштування прикордонних мешканців або знищення "білого" бізнесу?

В той час як економіка України показує слабкі сигнали росту та відновлення - підприємці практично у всіх регіонах України фіксують зростання дефіциту робочої сили. Особливо критичною ця ситуація є для західних областей.

Фото: FORUM

Щомісяця Україну залишають тисячі громадян у пошуках більш високооплачуваної роботи у сусідніх країнах. Проте навіть той невеликий відсоток, що залишається у прикордонних областях у періоди заробітків в Україні - не дуже хоче влаштовуватись на роботу. Однією з причин цього є так звана схема «піджаків», що діяла ще у 2017 році у прикордонних районах.

До кінця 2017 року масштаби цієї схеми були просто колосальними. Тисячі людей були задіяні у «мурашиних бігах» — майже легальній схемі ввезення партій товарів з Польщі, Словаччини, Румунії в Україну. Адже, згідно із законодавством, кожен громадянин України, повертаючись на батьківщину, має право провезти без оподаткування ПДВ та митом товарів на 500 євро для власних потреб. Цим і користувались «схемники». З ранку до ночі вони перетинали кордони України та ввозили «для власного споживання», а по факту — для їхньої подальшої передачі організаторам схем, які потім реалізувати ввезену без податків та мит продукцію у роздрібних мережах країни. За день один такий «піджак» міг проїхати за кордон і повернутись по два, три й більше разів, ввозячи сумарно товарів на суму, що у рази перевищує його місячний дохід.

За свої послуги такі люди отримували приблизно по 250-350 грн. винагороди за кожну «ходку». Тому й не дивно, що їм не хотілось йти працювати на виробництво: в цьому немає сенсу, якщо отримати гроші можна просто так, проїхавшись кілька годин на автомобілі.

Звичайно, що такий маятниковий рух через кордон створював шалені черги на пунктах пропуску. Митники були перевантажені обслуговуванням громадян з ручною поклажею на суму близько 500 євро та фізично не встигали обслуговувати звичайних туристів чи легальних товароперевізників.

Проте, наприкінці 2017 року експертне та бізнес середовище святкувало: нарешті Парламент ухвалив революційні зміни, які нівелювали можливість застосування схем з «піджаками». Так, з першого січня 2018 року для того, щоб діяла норма про безмитне ввезення товарів на 500 Євро, громадянину потрібно було побувати за кордоном щонайменше 24 години і перетинати його не частіше одного разу на три доби. Це значно ускладнило життя організаторам схем: відтепер їм вже недостатньо було заплатити по 250 гривень «мурахам». Тепер потрібно оплатити їм перебування за кордоном цілу добу. А це включає оплату як харчування, так й оплату місця ночівлі. У результаті, економічна вигода такої схеми просто зникає.

Результат запровадження змін одразу помітили не лише митники, але й звичайні громадяни: черги на пунктах пропуску скоротились у рази. Митниці стали працювати ефективніше, а туристи перестали відчувати дискомфорт.

Проте майже одразу після ухвалення закону з’явились його палкі критики. Вони вдавались до різноманітних аргументів, один з яких — «обмеження конституційних прав громадян на свободу пересування». Звичайно, що таке твердження не відповідає дійсності: ніхто не обмежує громадн у вільному перетині кордону. Просто відтепер для ввезення частіше ніж раз на 72 години куплених за кордоном товарів та не пробувши за кордоном 24 години - потрібно заплатити податки та збори до бюджету. Або ж перебувати за кордоном більше 1 доби, як це робить переважна більшість звичайних туристів.

Звичайно, що самою лише критикою організатори схем не обмежились. Очевидно, що згортання «мурашиного» руху через кордон завдало їм фінансових втрат. Через це вони пролобіювали внесення до Парламенту законопроекту №7484, який скасовує прийняту «антимурашину» норму. Аргументи її скасування не обмежуються «обмеженням свободи пересування», але й зводяться до того, що рівень доходів у людей, задіяних у цих схемах і так надто низький і, мовляв, дозволивши легалізоване ввезення товарів без сплати податків - держава зменшить безробіття.

Насправді, дозволяти контрабанду задля блага контрабандистів — це майже те саме, що дозволяти побутові крадіжки задля зайнятості крадіїв. Зрештою, один крадій нанесе українцям фінансових втрат приблизно стільки ж, скільки й учасник схеми по мінімізації податків на кордоні.

Сьогодні м’яч на полі народних обранців: якщо вони проголосують за підтримку законопроекту № 7484, що повертає контрабандну схему «піджаки», вони заб’ють гол легальному бізнесу і громадянам України, які сплачують податки і хочуть офіційно працювати в своїй країні, залишивши у виграші контрабандистів та їх лобістів.

Наразі в Україні майже завмерли економічні реформи. Замість реформування ключових інститутів влади, зокрема фіскальної служби з митницею, чи проведення адекватної податкової реформи, зокрема заміни податку на прибуток податком на виведений капітал та зменшення навантаження на фонд оплати праці - депутати уважно розглядають та окремі з них підтримують ініціативи, що не лише не забезпечують рух вперед у впровадженні реформ, а навпаки — роблять декілька кроків назад. Схоже, що від цього вони отримають особисті вигоди.

Якщо депутати дійсно прагнуть допомогти українцям, то вони не повернуть стару контрабандну схему і займуться інституційними реформами для приваблення інвесторів, зокрема іноземних.

Олександр Громико Олександр Громико , Президент Української асоціації виробників електротехніки, член Української ради бізнесу
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram