Змінимо країну разом

Проект під такою назвою цього місяця синхронно стартував на Львівщині та Луганщині. Хоча ідея його реалізації зародилася ще під час першої нашої волонтерської поїздки на Луганщину. Уже тоді ми розуміли, що повинні пропагувати спільні ідеї, як на сході, так і на заході, нашої держави. І робити це потрібно в культурній сфері, в освітній галузі та за допомогою єдиної скоординованої інформаційної політики. Так зародилась ідея проведення постійних обмінів кваліфікованими кадрами між Львівською та Луганською областями.

Луганщину для такої співпраці ми обрали теж не випадково, адже так уже склалося, що більшість наших воїнів з Львівщини дислокувались саме на теренах цієї області. За понад три десятка волонтерських поїздок нам вдалось збудувати містки співпраці, які спочатку вилились у точкові форми взаємодії між областями. Але ми усвідомлювали, що отримати максимальний ефект від такого співробітництва можна лише тоді, коли ця робота буде систематичною. І займатись цією роботою повинні не на рівні керівництва областей, а делегувати ці повноваження потрібно на найнижчий рівень. Ми на Львівщині уже мали напрацьований і реально дієвий механізм делегування таких повноважень – конкурс проектів місцевого розвитку. Ідею конкурсного розподілу коштів ми вирішили застосувати і у міжрегіональній співпраці з Луганщиною, але дещо модифікувавши її.

Так і сформувалась програма «Змінимо країну разом»!

Фактично вона передбачає проведення трьох конкурсів: конкурс освітніх обмінів між закладами Львівської і Луганської областей, конкурс культурних обмінів між закладами Львівської і Луганської областей та конкурс обмінів між засобами масової інформації Львівської і Луганської областей. Загальний бюджет фінансування на усі 3 конкурси – 3 мільйони 600 тисяч гривень. Половина фінансується з обласного бюджету Львівщини, половина з бюджету Луганської області. Але усі вимоги до проведення цих конкурсів уніфіковані – вони спільні для обох областей.

На конкурс освітніх обмінів загалом передбачено 2 мільйони гривень (по мільйону з обох обласних бюджетів). Максимальний розмір бюджету одного проекту не може перевищувати 50 тисяч гривень і кожен заявник повинен внести своїх 10% у реалізацію такого проекту. Потенційними аплікантами цього конкурсу можуть бути заклади загальної середньої освіти, структурні підрозділи з питань освіти райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування та міст обласного значення, а також громадські організації.

Презентація освітніх обмінів

Для конкурсу культурних обмінів ми виділили 1 мільйон гривень (по 500 тисяч гривень з бюджетів Львівщини і Луганщини). Максимальний розмір бюджету одного проекту також не може перевищувати 50 тисяч гривень і власний внесок аналогічний з попередньо згадуваним конкурсом. Брати участь у ньому можуть музеї, театри, філармонії, концертні організації, мистецькі колективи, народні доми, заповідники, культурно-просвітницькі центри, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади та мистецькі студії, структурні підрозділи з питань культури райдержадміністрацій та міст обласного значення, а також громадські організації, що діють у галузі культури.

Презентація культурних обмінів

А на конкурс обмінів між засобами масової інформації Львівської і Луганської областей запланована сума – 600 тисяч гривень (по 300 тисяч з обох боків). Але максимальний розмір бюджету одного медійного проекту більший, ніж у попередніх двох конкурсах – 100 тисяч гривень. Власний внесок – незмінний – 10% від загального бюджету. Подаватись на цей конкурс можуть засоби масової інформації, медіа-організації, органи місцевого самоврядування та органи виконавчої влади, недержавні організації, які працюють над проектами, пов’язаними з медіа.

Презентація обмінів ЗМІ

Детальнішу інформацію про усі ці конкурси обмінів можна отримати на сайті Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна». Саме ця Асоціація і буде адмініструвати ці конкурси. Там можна отримати і консультації щодо особливостей їх проведення. На їхню адресу потрібну і подавати свої заявки до 15 травня. У червні ми визначимо переможців. А реалізація проектів відбуватиметься з липня по листопад цього року.

Тому не зволікайте! Генеруйте ідеї! Пишіть проекти! Подавайтесь на ці конкурси! І я упевнений, що разом ми зможемо більше! Разом ми змінимо країну!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram