Львівщина як на долоні: видатки розвитку в один «клік»

Ще на початку грудня, коли вперше в історії Львівської обласної ради усіх семи демократичних скликань було ухвалено профільні програми до затвердження бюджету, ми наголошували: гроші мають працювати вже з початку року! Будучи послідовними, до Нового року – отримали головний фінансовий документ області, а сьогодні – вже маємо затверджені переліки об’єктів і робіт, на які в 2018 році спрямуємо кошти з обласного бюджету: автомобільні дороги, інженерна інфраструктура, освітлення населених пунктів, спортивні майданчики, виготовлення документації розвитку територій, об’єкти капітального будівництва, енергозбереження, екологія.

Фото: Владислав Мусиенко

Для зручності – по кожному напряму ми розробили інтерактивні карти, де можна знайти детальну інформацію пооб`єктно: адресу, замовника, початок і завершення будівництва, кошторисну вартість, обсяг фінансування тощо.

Ремонт доріг

Як то кажуть, дороги – то артерії області. А Львівщина є лідером в Україні у будівництві доріг. Тому і цього року маємо амбітні плани. Відтак розподілено пооб’єктно кошти для ремонтів доріг загального користування за напрямками міжрайонного сполучення у сумі 180 млн грн, а також для доріг загального користування місцевого значення в межах територіальних одиниць, що забезпечать доїзд до сіл, та доріг комунальної власності в населених пунктах – у сумі 100 млн грн. Окрім цього, передбачено фінансування на виготовлення проектно-кошторисної документації – 4,1млн грн. До кінця квітня будуть визначені конкретні ділянки ремонту доріг.

Загалом відповідно до Програми розвитку мережі та утримання автомобільних доріг, організації та безпеки дорожнього руху на 2018 рік передбачено 315 млн грн.

Переліг доріг - на інтерактивній карті.

Інженерна інфраструктура

Маємо затверджені й переліки об’єктів інженерної інфраструктури, зокрема в межах обласних програм газифікації населених пунктів (4 млн грн) та «Питна вода»(12 млн грн). Очікуємо, що будівництво, реконструкція систем водопостачання, газопроводів та мереж газопостачання розпочнеться за перших сприятливих погодних умов.

Переліки – на інтерактивній карті.

Вуличне освітлення

Також продовжуємо роботи з освітленням населених пунктів області в межах Програми зовнішнього освітлення населених пунктів Львівської області. Цьогоріч в обласному бюджеті запланували 11,2 млн грн на будівництво та реконструкцію об’єктів зовнішнього освітлення, а також для виготовлення проектно-кошторисної документації (технічних умов) на електрифікацію житлових кварталів забудови для учасників АТО, родин загиблих та внутрішньо переміщених осіб.

Перелік – тут.

«Спортивний майданчик»

У Львівській області цьогоріч встановлять 29 спортивних майданчиків зі штучним покриття, 61 – із тренажерним обладнанням, на 9 проведуть заміну покриття. З обласної скарбнички спрямують – 19,8 млн грн. Це передбачено обласною програмою «Спортивний майданчик».

За ці кошти плануємо встановити спортивні майданчики у кожному районі області, кількох ОТГ та містах обласного значення.

Важливо, - саме з нашої програми Мінрегіон взяв template і, починаючи з 2017 року, впроваджує аналогічну програму на державному рівні.

Розвиток територій

На карті «Розвиток територій Львівщини» позначено населені пункти, для яких у 2018 році у межах Програми комплексного розвитку території Львівської області на 2016-2020 роки буде виготовлено документацію щодо:

- інвентаризації земель;

- землевпорядної документації по зміні меж населених пунктів;

- нормативно грошової оцінки земель;

- схем планування окремих частин районів;

- генеральних планів.

Із бюджету області скеруємо на ці цілі – 6 млн грн.

Ознайомитися – за посиланням.

Енергозбереження

На сьогодні затверджено заходи Програми енергозбереження для бюджетної сфери на суму 25,9 млн грн (7 об’єктів). Ще в процесі визначення об’єкти, на яких буде проведено енергоаудит та перелік будівель, на які буде розроблено ПКД для проведення енергозберігаючих заходів у майбутньому.

Візуалізація – тут.

Екологія

Ця карта відображає здійснення екологічних заходів на території Львівської області у 2018 році в рамках виконання обласної цільової Програми охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки. На заходи програми передбачили 59,5 млн грн. За ці кошти облаштуємо стаціонарні місця для відпочинку та рекреації, збудуємо каналізаційні мережі та очисні споруди, проведемо заходи із захисту від підтоплення і затоплення територій тощо.

Із переліком можна ознайомитися – тут.

Капітальне будівництво

І таким собі хедлайнером цього блогу є перелік об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення, будівництво і реконструкцію яких у 2018-му здійснимо за рахунок коштів бюджету розвитку.

Програму капітального будівництва об`єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення за рахунок коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік ми прийняли 21 грудня 2017 року з загальним обсягом фінансування 174,7 млн грн. – рекордна сума. З них 110 млн ми спрямували безпосередньо на розвиток комунальних закладів ЛОР. 30 січня ми затвердили пооб’єктний перелік об’єктів.

Водночас не усі заплановані кошти включені безпосередньо в програму. Це пов’язано з дотриманням фінансової дисципліни. Враховуючи це, на сьогодні обсяг Програми, якою передбачається будівництво, реконструкція будівель, становить 148,8 млн грн. А 25 млн грн на придбання транспорту та проведення капітального ремонту будівель безпосередньо спрямовано комунальним закладам.

Перелік із 66 об’єктів охоплює галузі спорту, освіти, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, культури, соціального захисту. Цим покращимо стан будівель, умови перебування мешканців Львівщини в установах різних галузей, а також сприятимемо наданню там якісних послуг.

Як тільки буде затверджено перелік Державного фонду регіонального розвитку, він також з'явиться на цій карті.

Додам, що ще на етапі погодження переліки по об’єктах історико-архітектурної спадщини, резервний фонд дорожньої інфраструктури та об’єкти безпеки дорожнього руху. Ну, і, звичайно, попереду визначення переможців в конкурсі проектів місцевого розвитку (мікропроектів).

Загалом на картах представлено 9 обласних програм на 585,2 млн – це розвиткові програми, а в коштах – це 38 % від усього фінансового ресурсу обласного бюджету, передбаченого на реалізацію програм у Львівській області на 2018 рік.

Післямова

Звісно, не одними видатками розвитку і google maps, як то кажуть, єдиними. На кінець року маємо намір презентувати інтерактивний портал, що дозволить сегрегувати дані усієї дохідної і видаткової частини обласного бюджету. Маємо амбітні плани оцифрування усіх матеріалів лісовпорядкування Галсільлісу і Держлісагенства.

Львівська обласна рада - #відкрита_рада

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram