Схід і Захід разом: точки дотику знайдено

#Україна_єдина. Упродовж двох тижнів п’ятдесят освітян зі Львівщини вчитимуть луганських діток. У свою чергу, 50 вчителів з Луганщини ці ж таки два тижні навчатимуть дітей у школах Львівської області.

Вівторок, 17 жовтня, ранок

Щойно автобус з Львівськими педагогами від’їхав від стін обласного департаменту освіти. Вже втретє організовуємо спільно з Юрієм Гарбузом та Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією подібні обміни власне між вчителями. У середу, 18 жовтня, наші освітяни прибудуть до Сєвєродонецька, де після урочистостей у відновленому Луганському обласному драматичному театрі, роз’їдуться по школах. А освітяни зі шкіл Луганщини прибудуть до нас, на Львівщину у четвер, 19 жовтня, і навчатимуть дітей шкільної науки у нас. Кожна з делегацій працюватиме на виїзді два тижні.

Фото: Надано автором

17 жовтня. Півсотні вчителів Львівщини вирушили на схід України в межах проекту обміну педагогами

Навіщо ми це робимо?

#Україна_єдина легко сказати, чи написати хештег у соціальних мережах. А що робити з тим, що понад 80% мешканців Луганської області ніколи не були за межами власного краю? А що робити з тим, що і досі, значна частина мешканців Львівщини вважає, що на Луганщині домінує вата в головах і «сєпари» на кожному кроці? А чому і досі, коли дітки з Луганщини приїжджають гостювати до нас, час від часу запитують, чи дійсно на Львівщині можуть побити за російську мову? Чи можемо ми сьогодні дійсно казати що Україна – єдина? Саме для того, щоб стирати нібито ментальні особливості між громадянами одної країни, котрі мешкають в різних її кінцях, насаджені в часі тривалою російською пропагандою, ми робимо ці обміни вчителями.

Фото: Надано автором

Педагоги Львівщини, які їдуть вчити науки дітей сходу

не тільки власне вчителями – культурні формації і проекти з обох регіонів України сьогодні планують свої виступи і гастролі за більш, аніж тисячі кілометрів від рідного краю. Нагадаю, що в 2016 році на Львівщині гастролювали Луганська обласна філармонія, Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр.

Фото: Надано автором

Рубіжне. Сєвєродонецьк. Аншлаг на концерті львівського балету «Життя». Проект «Український Донбас» За минулий рік – десятки зустрічей на рівні самоврядних структур двох областей. І цими заходами, ми сподіваємося закласти не лише регіональну, але й державну політику.

Що далі?

Далі ми створюємо систему, за якої комунальні заклади освіти (школи) та культури (народні доми колективи) Львівщини та Луганщини, що перебувають у партнерських стосунках писатимуть на конкурси заявки на міжрегіональне співробітництво. Тобто, кожна умовна школа з Білокуракиного, що товаришуватиме з аналогічною, приміром, з Бродами зможе сама подаватися на конкурс. Останній передбачатиме обміни, методичну роботу, спільні семінари тощо, як для вчителів так і для вихованців. Аналогічні механізми синхронно працюватимуть у культурі. На черзі схожий механізм з медичною галуззю.

Додам, що саме задля формування в учнівської молоді східної та західної України цінностей на засадах загальноукраїнської ідентичності та патріотизму 16 вересня Міністерство освіти і науки України, Львівська обласна рада, Львівська облдержадміністрація, Луганська обласна військово-цивільна адміністрація підписали декларацію намірів співпраці в освітній галузі. Чекаємо на результати розгляду проекту "Схід і Захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти", який поданий для участі у конкурсному відборі проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу, що передбачає власне співробітництво на рівні 15 шкіл зі Львівщини, з такою ж кількістю шкіл Луганщини.

Фото: Надано автором

16 вересня. Схід і захід разом: будуємо довіру зі шкільної парти. Декларація між МінОсвіти, Львівською облрадою, ЛОДА та Луганською ВЦА

Крім того, мусимо створювати безперебійну налагоджену систему і в інформаційній політиці. Так, 13 вересня Львівська обласна рада, Львівська облдержадміністрація та Луганська обласна військово-цивільна адміністрація підписали декларацію у сфері інформаційної інтеграції регіонів та протидії агресивним пропагандистським впливам з боку третьої сторони. Підписання документу – це наміри в частині просування спільного проекту антипропаганди на двох телеканалах: львівському «Першому західному» і луганському «Лоті», а також запровадження на офіційних сайтах двох областей рубрик «Новини сходу», «Новини заходу».

До речі, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вже надала дозвіл на тимчасове мовлення у Луганській областікомунальному телебаченню Львівської облради «Перший західний».

Фото: Надано автором

Схід і захід разом: Луганщина та Львівщина співпрацюватимуть в інформаційній політиці

Відтак, ми задекларували готовність до реалізації спільних проектів та ініціатив в інформаційній галузі, зокрема спільну підготовку проекту «Зшиваємо Україну: медіа за подолання стереотипів». Серед іншого відбуватиметься координація комунікативної діяльності місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування у сфері організації медійного супроводу спільних проектів, обміну інформаційними повідомленнями, що сприятимуть реалізації державної інформаційної політики, а також оприлюднення відповідних матеріалів на офіційних сайтах.

Львівщина традиційно допомагає вже не лише військовим, котрі несуть службу на Луганщині. Відомо, що дві наші львівські бригади – це 24 ОМБр та 80 ОДШБр боронять територію Луганської області з перших днів. А ми підтримуємо також і цивільне населення, бо розуміємо, що потрібно зробити все для того, аби жителі сходу забули стереотипи, що, мовляв, Україна розділена на західну і східну. Тому з колегами зустріли цьогорічний День Незалежності на сході країни, взяли участь в офіційних святкових заходах Луганщини, у встановленні обелісків на місці загибелі військовослужбовців із Львівщини, передали необхідні речі військовим, відкрили дитячі майданчики.

Підписавши ще 29 липня 2016 року угоду про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво з Луганською обласною військово-цивільною адміністрацією, ми неухильно її дотримуємося. І хоч це тільки початок, але вже є знакові результати!

Точки дотику – знайдено!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram