ГоловнаБлогиБлог Олега Гетмана

Які тили у гривні?

Експертами РПР проаналізована грошово-монетарна та валютна політика НБУ, показники якої представлені депутатам 6 березня 2015 року. Для об'єктивної оцінки та з метою визначення необхідних кроків для покращення ситуації потрібно об'єктивно оцінювати фактори, що вплинули на ситуацію, їх вагомість, і на підставі отриманих результатів приймати рішення та обирати кроки, які зможуть виправити або покращити результати. Саме небажання вирішувати проблеми призвело до того, що банківська система ще з 2008 року має не лише значну питому вагу "токсичних" активів, а десятки "мертвих" банків, які фактично тягнули всю банківську систему до критичного стану. Непрофесіоналізм і безвідповідальність власників та керівництва окремих банків призвело до погіршення ситуації, були порушені кримінальні справи на десятки мільярдів гривень.

Фото: EPA/UPG

Саме тому експерти РПР ще влітку неодноразово наголошували на необхідності посилення відповідальності власників банків та в лютому РПР підтримав законопроект, який вніс президент щодо забезпечення стабільності банківської системи (№2085).

Водночас експерти наголошують, що без відповідальної роботи прокуратури цей закон не дасть належного ефекту. Закон було прийнято в цілому, його метою є посилення відповідальності пов'язаних із банком осіб, насамперед керівників банків, кінцевих бенефіціарних власників банку, інших власників істотної частки банку, під час прийняття ними рішень, що впливають на фінансовий стан банку. Закон також передбачає підвищення ефективності банківського нагляду.

Днями НБУ представило наглядний аналіз проблем банківського сектору для депутатського корпусу, що акцентований на питаннях, які хвилюють суспільство. Чіткі статистичні дані щодо рефінансування та відтоку коштів з банківської системи дозволяють спростувати міфи щодо причин нестабільності на валютному ринку і свідчать про невирішені проблеми, що виникли ще в 2008 році.

Дещо оптимістично на думку експертів РПР виглядає скорочення дефіциту торгового балансу, враховуючи чи не найбільший врожай минулого року та значне зниження імпорту газу через надзвичайно теплу зиму. Крім того не має впевненості, що завдяки жорсткій грошово-кредитній політиці (підвищення облікової ставки до 30%) ми зможемо утримувати інфляцію. Оцінюючи вжиті заходи можна стверджувати, що вони вплинуть на валютний ринок в бік зменшення курсу, але також суттєво погіршать умови для здійснення зовнішньоекономічної діяльності підприємств в Україні.

На думку експертів Реанімаційного Пакету Реформ монетарні методи вже вичерпали всій вплив на інфляцію і вирішення проблеми потрібно шукати у фіскальній (бюджетній) політиці. Потрібно вжиті всі заходи що спрямовані на сприяння розвитку бізнесу та скорочення бюджетних видатків. Водночас надання кредиту МВФ у заявленому обсязі позитивно вплине на грошово-монетарну політику, проте це не повинно бути фактором розслабленням і не обґрунтування не проведення реформ.

Олег Гетман Олег Гетман , Менеджер групи з реформи банківського сектору ініціативи Реанімаційний Пакет Реформ
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram