ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Що потрібно, аби вдихнути життя в українські міста?

Перш за все, повноваження. Право місцевих громад самостійно вирішувати більшу частину своїх проблем. І не лише право, але й відповідні можливості.

Фото: Александр Дмитриев

В законі «Про місцеве самоврядування» зазначається, що місцеві органи влади:

- встановлюють місцеві податки і збори;

- управляють та розпоряджаються комунальним майном;

- здійснюють запозичення;

- розпоряджаються місцевими бюджетами;

- надають згоду на розміщення нових об’єктів;

- затверджують містобудівні програми та ін.

Можна сказати, що під всі ці повноваження потрібне фінансування, але до тих податків та зборів, які традиційно залишалися на місцях, з недавніх пір додалися акциз з реалізації і податок на нерухомість. Крім того, зниження ставки єдиного соціального внеску дає можливість отримати більший дохід від податку на доходи фізичних осіб. Додаткові кошти переважно йдуть в місцеві бюджети.

Однак, цього недостатньо. Тому зараз готуємо нові закони, які дадуть більше фінансової свободи місцевим громадам.

Зокрема, це:

- зміни в сплаті податку на доходи фізичних осіб за місцем здійснення діяльності, а не за місцем реєстрації юридичної особи;

- зміни щодо розподілу ренти від видобутку, щоб 5% залишались в населеному пункті та області;

Також члени нашої організації, всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця», розпочали акцію по легалізації робочих місць, а це збільшить надходження до місцевих бюджетів як від єдиного податку, так і від податку на доходи фізичних осіб.

Але не все залежить від центру. Місцевим громадам і місцевим органам влади потрібно проявляти більшу ініціативу. Звісно, можна списати все на війну, економічну кризу, несприятливий інвестиційний клімат, але навіть за таких умов деякі регіони вигідно вирізняються на фоні інших. Можна згадати активний громадський рух в Івано-Франківську, організований з числа активістів та місцевих підприємців (ініціатива «Тепле місто»), стратегію Львова на побудову IT-кластера та ін. Тобто, хто хоче працювати – той працює.

Якщо проаналізувати рейтинг інвестиційної привабливості регіонів, можна побачити, що для тих компаній, які шукають, куди вкласти свої кошти, велику роль відіграють не лише природні ресурси та місцезнаходження, але й наявність розвинутої інфраструктури, економічна політика регіону, а також полегшення процедур, пов’язаних із реєстрацією та веденням бізнесу.

Багато що з переліченого майже повністю в руках у місцевої влади. Потрібно працювати з потенційними інвесторами. Переконувати їх в тому, що ви здатні створити кращі умови, ніж ваші сусіди. Працювати над стратегією розвитку регіону та його позиціонуванням. Посилювати свої кращі сторони і це неодмінно принесе результат.

Лише тоді, коли буде зустрічний рух – з центру в регіони і з регіонів в центр, ми дамо шанс українським містам на розвиток. Час патерналізму назавжди відійшов у минуле. Не варто чекати, що хтось щось зробить замість нас. Роботи вистачить всім.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram