ГоловнаБлогиЦифра тижня

750,8 тис. т антрациту імпортувала Україна з РФ за перше півріччя 2017 р.

У першому півріччі 2017 р. Україна імпортувала із РФ 750,8 тис. т антрациту. Як свідчать дані Держстату, це на 32,4 % або 184 тис. т більше, ніж за увесь минулий рік. Цей приріст коштував Україні додатково понад 25 млн дол. США, а імпорт з РФ склав 91 % імпорту антрациту до України за цей період.

Як заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, річна потреба України в антрациті становить 9,5 млн т, а потреба в імпорті цього вугілля до кінця 2017 р – 4,2 млн т.

Як пояснює керівник економічних програм ІСЕД Ярослав Жаліло, проблема постачання антрациту на українські ТЕС різко загострилася після припинення товарних поставок із не підконтрольних Україні територій Донбасу навесні поточного року.

«Саме на цих територіях виробляється левова частка вітчизняного антрациту. На імпорт антрациту з РФ перейшли ДТЕК, група «ТехНова» та «Донбасенерго», а також «ДВ Нафтогазовидобувна компанія». Зростання імпортної складової в постачанні в Україну енергетичного вугілля може стати підґрунтям для збільшення собівартості виробництва електроенергії, що буде одним із чинників, що підштовхуватимуть інфляцію у 2017-2018 рр.», – зазначає експерт.

Тому, системного значення набувають переорієнтація ТЕС на інші типи вугілля, підвищення ефективності виробництв, а також загальне зниження енергоємності виробництва та побуту.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram