ГоловнаБлогиЦифра тижня

Україна потребує щорічно $60 млрд інвестицій, щоб подвоїти ВВП за 10 років

За підрахунками експертів Інституту суспільно-економічних досліджень, Україна потребує щорічно не менше 60 млрд дол. США інвестицій в основний капітал для того, щоб подвоїти ВВП за 10 років. Підрахунки зроблені в рамках дослідження «Політика економічного прагматизму».

За словами голови Правління ІСЕД Анатолія Максюти, економіка країни повинна зростати принаймні на рівні 7-10% на рік.

«Щоб досягти такого зростання ВВП потрібно протягом десяти років вкласти в економіку капітальних інвестицій у сумі, еквівалентній 600 млрд дол. США, тобто у середньому близько 60 млрд дол. США на рік. На висновки цього дослідження серйозно звернули увагу лише сьогодні не в останню чергу тому, що ліберальні реформи не дали потрібних результатів, і мало було зроблено для стрімкого економічного зростання. За останні роки, навіть за підтримки міжнародних фінансових організацій та донорів, ВВП почав зростати лише в останній період на рівні 1-2%».

Експерти переконані, що такий обсяг інвестицій для України залучити цілком реально, адже у ХХ ст. було чимало прикладів пришвидшення економічного зростання країн завдяки стрімкому збільшення обсягу інвестицій. Наприклад, за даними Світового банку, валове нагромадження основного капіталу у Республіці Корея з початку реформ у 1960 р. і до цього часу становило в середньому 130,35 млрд дол. США на рік. При цьому, після 2000 р. воно ніколи не було нижчим за 168,23 млрд дол. США, а 2016-го досягнуло 412,22 млрд дол. США.

На сьогодні, відповідно до інформації Конференції ООН з торгівлі та розвитку (UNCTAD), загальний обсяг необхідних інвестицій у країни, що розвиваються оцінено у 3,3-4,5 трлн дол. США на рік за рахунок як державних, так і приватних ресурсів. Проте, щорічно забезпечується інвестицій не більше 1,4 трлн дол. США. При цьому, недоінвестування у глобальному вимірі складає 2,5 трлн дол. США на рік.

Останнім часом дедалі частіше лунають заяви про необхідність нової програми відновлення економіки України на зразок післявоєнної програми економічної допомоги Європі під назвою «План Маршалла». В основу такого плану пропонується покласти саме збільшення прямих іноземних інвестицій в українську економіку.

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram