ГоловнаБлогиЦифра тижня

183% річних склала середньозважена річна процентна ставка у ломбардах за кредитами

Середньозважена процентна ставка за фінансовими кредитами у ломбардах за I квартал 2017 р. склала 183%. Про це свідчать дані Нацкомфінпослуг.

При цьому, для порівняння, середньозважена ставка за споживчими кредитами у національній валюті, наданими банками домашнім господарствам, у березні 2017 року становила 29,9 % річних, у червні – 30,4 % річних.Як зазначає експерт ІСЕД з питань фінансової політики Антоніна Дешко, 183% – це далеко не найвища ставка за останній час.

«Нацкомфінпослуг оприлюднила статистику щодо рівня процентних ставок за кредитами ломбардів, починаючи з 2006 р. Діапазон коливань середньозважених ставок досить високий. За останні 10 років найвищий показник зафіксовано у IV кварталі 2010 р. – 230%, а найнижчий у І кварталі 2008 р. – 141% річних. В Україні ломбарди, наприклад, дають кредити під заставу виробів із дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння за ставкою приблизно 0,5-2% на день. Ця ставка виглядає невеликою для отримувача послуги, оскільки кредити видаються на дуже короткий строк та у незначних сумах».

Чимало громадян віддають перевагу саме ломбардам, адже вони не вимагають додаткових довідок, дуже швидко приймають рішення про надання кредитів і в багатьох випадках дійсно надають необхідну допомогу людям, яким терміново потрібні кошти. У І кварталі цього року середній розмір ломбардного кредиту по Україні склав 1 тис. 378 грн. Лідерами серед застави у ломбардах є вироби з дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, за ними йдуть побутова техніка, автомобілі, нерухомість та інше майно.

Матеріал підготували експерти ІСЕД

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram