ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Як уряд допомагав поставляти електроенергію «ДНР» і «ЛНР»

Після публікації експертів Громадського руху «Рідна країна» про те, як Уряд офіційними поставками електроенергії, газу, води та ін. допоміг сформувати для так званих «ДНР» та «ЛНР» тарифи у кілька разів менші за ті, що діють для громадян України на підконтрольній території, щодо нас виявилася велика честь: Адміністрація Президента розіслала «темники», в яких зазначила, як ЗМІ та політки мають коментувати цю історію.

Фото: www.dtek.com

За варіантом з Банкової виявляється, що газ, воду, електроенергію в ОРДЛО… «крадуть». «А фактично безкоштовний крадений газ та вода створюють умови, за яких адміністрація окупованих територій може встановлювати нижчі комунальні платежі, ніж в Україні. Така ситуація виникла не з вини української сторони, а через дії окупантів та їх маріонеткового режиму».

На жаль, мусимо констатувати, що причина «комуністичних» тарифів на непідконтрольній території - не лише у фінансовій допомозі з боку Росії чи можливій крадіжці електроенергії, а в тому, що вже два Уряди (Яценюка та Гройсмана) ПОГОДИЛИ торгівлю з так званими «ДНР» і «ЛНР» і, зокрема, у сфері забезпечення електроенергією.

На підтвердження цього – публічне звернення до керівництва держави (Секретаря РНБО О. Турчинова, Премʼєр-міністра В. Гройсмана, очільників профільних міністерств та парламентських комітетів) від т.в.о. генерального директора ТОВ «Луганське енергетичне обʼєднання» В. Грицая, де він зазначає, що відповідно до Постанов Уряду Яценюка (№ 263 від 7.05.2015) дане товариство визначене постачальником електроенергії, що проводить діяльність на неконтрольованій території Луганської області, на виконання якої між ДП «Енергоринок» та ТОВ укладено договір купівлі різниці перетоків електроенергії, переміщеної з контрольованої на неконтрольовану територію… У звʼязку з недоплатою за електроенергію споживачами на неконтрольованій території рівень розрахунків по зазначеному договору станом на 1.01.2017 р. заборгованість складала 1 мільярд 895 мільйонів 600 тисяч гривень. ТОВ зверталося до Міненерговугілля щодо необхідності обмеження обсягу різниці перетоків електричної енергії на неконтрольовану територію до рівня оплати за них, але позитивної відповіді не отримало. Зрозуміло, що збереження різниці перетоків електроенергії на неконтрольовану територію є політичним рішенням, проте Товариство самостійно за рахунок власних коштів не може вирішити це питання, зазначає керівник «Луганського енергетичного обʼєднання».

«Наявність приросту заборгованості у 2016 році перед ДП «Енергоринок» з початку дії Постанови КМУ № 368 від 25.05.2016 (вже Уряду Гройсмана) та у звʼязку з перевищенням вартості різниці перетоків електроенергії надвартістю купованої електроенергії створила підстави для застосування санкцій збоку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), що, в свою чергу, створило проблеми для якісного електропостачання вже на КОНТРОЛЬОВАНІЙ території Луганської області», - зазначає В. Грицай.

Незважаючи на численні звернення ТОВ «Луганське енергетичне обʼєднання» до Президента, РНБО, КМУ, ВР та інших інституцій щодо парадоксальної ситуації, коли товариство зазнало серйозних збитків, виконуючи Постанови урядів Яценюка та Гройсмана про поставки електроенергії на непідконтрольну територію, за яку ніхто не збирається розплачуватися, а також те, що тепер створені перешкоди для поставки електроенергії вже на контрольовану територію Луганської області, ще раз підтверджує тезу про непатріотичність та непрофесійність нинішньої влади.

Тому Громадський рух «Рідна країна», в свою чергу, звертається до Президента, РНБО та Кабінету Міністрів взяти до уваги цю ситуацію, бо, виходячи з «темників», які розсилаються у ЗМІ, керівництво держави або не знає, або свідомо вводить в оману українське суспільство, переконуючи його в тому, що електроенергію на непідконтрольну територію останніми роками ніхто не поставляє, а її просто крадуть…

Виявляється, поставляють, більше того – з вказівки Уряду, і, по суті - за рахунок платників податків України!

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram