ГоловнаБлогиБлог Миколи Томенко

Чернігівські уроки проміжних виборів, або Чому кандидат від партії Порошенка не подолав 1%?!

Так сталося, що низка партій та громадських організацій Чернігівщини звернулися до мене з пропозицію взяти участь у проміжних виборах до Верховної Ради.

Фото: Степан Івахів

Я запропонував формат визначення єдиного кандидата від українських демократичних і опозиційних до влади партій. Доки йшло обговорення, як це зробити, більше десятка таких партій чи самовисуванців вже зареєструвалися кандидатами на довиборах. За таких обставин я відмовився від участі у цих виборах, бо не треба було бути професором з політичних наук, щоб за таких умов передбачити результат.

Отож, я переконаний, що навіть при застосуванні адмінресурсу влади, роздачі грошей і подарунків можна було би спокійно перемогти неофіційного, але реального кандидата від Порошенка-Березенка-Кононенка-Атрощенка..... Максима Микитася!

Аналізуємо попередні результати: Юрій Власенко від «Батьківщини» посів друге місце (25,4%) і відстав на 9% від першого місця. На третьому місці - представник радикалів (7,57%); на четвертому - кандидат від «Самопомочі» ( 4.9%) .... на 7-му місці - Євген Фірсов (3,55%) ... на 10-му – представник «Демальянсу» (1,67%), на 11-му - «Свобода» (1,62%).

Як бачимо, електоральні можливості протистояти владі й грошам були більш, аніж значні!

Тепер про певні парадокси нашої політичної культури.

Влада, щоб приховати свого справжнього кандидата, висунула офіційного, але нікому не потрібного. В протоколі ЦВК чорним по білому читаємо: кандидат від Блоку Петра Порошенка Сергій Гарус посів 13-те місце і набрав 0,49%. Отож, така тепер офіційна підтримка партії Порошенка на Чернігівщині, згідно з інформацією сайту ЦВК!

До речі, здивувала й партія Сакваралідзе і К., в майбутньому - партія Саакашвілі. Коли в Чернігові балотувався Березенко, то Саакашвілі знайшов час підтримати його, коли Фірсов, якого партія підтримала, то часу не знайшлося…

Микола Томенко Микола Томенко , Лідер Громадського руху "Рідна країна", доктор політичних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram