ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

Офшори як глобальний виклик світовій безпеці

Світ живе в офшорах. Принаймні, такий висновок напрошується після ознайомлення із списком осіб, які фігурують у матеріалах так званого «Панамського архіву», або як ще його охрестили — Панамогейта. В розслідуванні офшорних схем, за якими не сплачувалися мільйонні податки, фігурують сотні важливих персон, серед яких 12 колишніх та діючих глав держав, майже 140 відомих політиків та діячів. І це, мабуть, ще далеко не все, враховуючи, що архів четвертої у світі за обсягами функціонування юридичної компанії Mossack Fonseka, який потрапив до журналістів німецької газети Süddeutsche Ztitung, нараховує 11 мільйонів документів. Вражає і період, який вони охоплюють - майже двадцять років.

Фото: www.icij.org

Звичайно, низка скандалів, що розпочала свій хвилеподібний рух по світу, супроводжуватиметься публічними звинуваченнями та відставками, гучними політичними «розлученнями» та намаганнями виправдатись.... Світові ЗМІ ще довго смакуватимуть подробиці цих історій.Однак «Панамський архів» зачепив більш глобальний пласт міжнародного фінансового життя, ніж «витівки» досить значної частини світового істеблішменту. Йдеться навіть не про ціннісні засади демократії, надбання таких міжнародних організацій як ООН у сфері фінансової прозорості чи елементарної боротьби з неплатниками податків та відмивочними механізмами «брудних» грошей.

Якщо брати за великим рахунком, все, про що нині, захлинаючись, говорять ЗМІ, насправді є загальноприйнятою світовою практикою. Переміщення фінансової діяльності організації з однієї країни до іншої, з більш сприятливим податковим кліматом, є досить розповсюдженим методом так званої «оптимізації» податків, тобто насправді ухилення від них. Цьому сприяє офіційне законодавство багатьох країн, переважна частина яких розміщується на океанських островах.

До того ж, варто знати, що серед привабливостей офшорів є аж надмірний захист банківської та комерційної таємниці і конфіденціальності кінцевої клієнтури. Це ділків з усього світу вабить, мабуть, найбільше, оскільки нерідко країни офшорів відмовляють у доступі до таких таємниць слідчим з інших країн, які намагаються розплутати серйозні злочини своїх громадян.

Українці про такі сервісні економічні зони вперше дізналися ще у 1991 році, коли на ринок вийшли деякі зарубіжні фірми з пропозицією створення безподаткових компаній. До речі, в документах «Панамського архіву» фігурують дані про 214 тисяч компаній, що дає образну уяву про масштаб «офшорування» світового бізнесу. А скільки таємниць зберігають архіви інших «юристів» офшорів?

У числі клієнтів Mossack Fonseca опинилися також 33 (це дані на поточний момент) персони і компанії, які підпадають під санкції Казначейства США. Серед них є іранські, північнокорейські, сирійські та зімбабвійські фінансові організації. Одна з компаній з Північної Кореї брала участь у створені ядерної зброї, а це вже питання не податків, а міжнародної ядерної безпеки.

Ми не знаємо достеменно, скільки компаній, що мали проблеми із законом і підпадали під санкції, обслуговувались Mossack Fonseca. Можливо, це стане відомо в ході слідства, що продовжують вести майже 400 журналістів із 78 країн. До них, поза сумнівом, приєднаються компетентні органи багатьох держав. І тоді ми можемо дізнатися, чи не є клієнтами поважної юридичної фірми такі терористичні організації як Ісламська держава, Аль-Каїда та інші.

То ж мова йдеться про ще одне обличчя глобального гібридного тероризму, а саме — фінансовий тероризм. Поводячи свої оборудки через офшорні компанії, де засекреченість дій є однією з найбільших привабливостей, терористичні організації можуть безперешкодно здійснювати свої акції в будь-якій точці планети, прикриваючись при цьому найкваліфікованішими приватними юристами. Це несе загрозу світовій безпеці. Ми можемо опинитись у стані терористичного хаосу, де управління повністю знаходитиметься в руках злочинців.

Слід визнати, що офшори стали ще однією технологічною зброєю проти всеосяжного миру і глобальної безпеки. Вводити додаткові законодавчі правила щодо їхнього функціонування або застосовувати юридичні обмеження на кшталт звітності якомусь міжнародному органу на цьому етапі вбачається недоречним. По-перше, це займе надто багато часу для обговорення, розробки та прийняття відповідного документу, по-друге, різночитання його може призвести до втрати первинної цінності.

Тому єдиним правильним рішенням для забезпечення світової безпеки та боротьби з глобальним гібридним тероризмом може стати рішення на рівні окремої міжнародної конференції за участі перших осіб всіх держав світу щодо повної, глобальної заборони офшорів. Таке рішення має трансформуватись у відповідні національні закони з обов’язковою кримінальною відповідальністю за їхнє порушення.

В сучасному світі офшори грають роль всепланетного терористичного сервісу по творенню мінного поля глобальних небезпек. Знищити цю небезпеку — наша спільна задача.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram