ГоловнаБлогиБлог Миколи Голомші

«Блукаючі» танки проти фур

Про те, що в країні розквітає корупція, через кордони переміщаються контрабандні потоки, суспільство мало певну інформацію. Але мало хто уявляв масштаби цього зла. Вони ж виявилися не просто великими, а практично безмежними. Публікації у пресі, телевізійні сюжети, інсайдери в соцмережах останнім часом надали стільки ексклюзивної інформації щодо, зокрема, контрабанди, що країна здригнулась від шоку і обурення.

Фото: www.facebook.com/yuri.biriukov

Контрабанда захлеснула країну і на сході, і на заході, на півдні і півночі. За таких умов у держави залишалось два виходи — або розписатись у власному безсиллі, або взятися за викорінення злочинності і злочинців. І, слід віддати належне, боротьба розпочалась, причому на багатьох напрямах.

Особлива увага спрямувалась на схід, на лінію перетину з окупованими територіями. Там, як стало відомо, щоночі десятки фур з різноманітним вантажем, зазвичай, підакцизного характеру — продуктами харчування, напоями, сигаретами та іншим крамом — безперешкодно долали умовний кордон з блокпостів, на яких стояли українські силовики. Схема досить проста — за проходження однієї фури платили від 100 тисяч гривень. І відомча приналежність тут не відігравала жодної ролі. Брали всі — і МВС, і Нацгвардія, і Збройні Сили....

Не потрібно було домовлятися з усіма і кожний день — купували оптом нічну зміну на блокпосту. Розцінки могли коливатися лише в залежності від вартості й цінності вантажу.

На прорив у боротьбі з налагодженою контрабандою в зоні АТО кинули спеціальні мобільні групи, створені за дорученням Президента. Вони складаються з представників СБУ, ГФС, МВС, ДПС України, військової прокуратури та волонтерських організацій. А щоб ці групи могли безперешкодно працювати будь-де і будь-коли, їхню охорону та вогневу підтримку, в разі необхідності, забезпечують десантні війська Збройних Сил. Всього таких груп сім і дислокуються вони в районах населених пунктів Маріуполя, Волновахи, Курахового, Дружківки, Слов'янська, Лисичанська та Щастя.

Ось уже майже два тижні зведені спецпідрозділи нищать в прямому і переносному сенсі контрабанду на Луганщині і Донеччині, досліджують «першоджерела» цих потоків та наводять довгоочікуваний порядок на лінії перетину. А ще вони повертають віру громадянам у справедливість та позитивні зрушення в державі.

Але перемога, я маю на увазі остаточну перемогу над корупцією, не досягається одноразовими діями на короткому відрізку часу. Не будемо ж ми сподіватись на те, що десантники Збройних Сил постійно робитимуть нічні рейди, а танки зупинятимуть фури, щоб ті не перетинали блокпости. Бо ж це не функція армії.

Перемога саме корупційних діянь в масштабі держави має стати результатом системної, перш за все, законодавчої роботи, реформи правоохоронних органів, повного перезавантаження суддівської гілки влади тощо. На жаль, боротьба з такими злочинами — це не вражаючі захоплення контрабандних фур, які покажуть по телевізору, а щоденна напружена, монотонно-марудна, але вкрай необхідна робота фахова робота правоохоронців щодо юридичної фіксації кожного факту або замаху на незаконне переміщення товарів та повязаних з ним порушень закону.

А танки значно ефективніше застосовувати на передовій. До повної перемоги над ворогом.

Микола Голомша Микола Голомша , заслужений юрист України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram