ГоловнаБлогиБлог Михайла Басараба

Громадянська кампанія «Закрий пельку Кремлю»

Разом з Наталкою Соколенко, Андрієм Юсовим, Сергієм Пантюком і Олегом Березюком започатковуємо Громадянську кампанію «Закрий пельку Кремлю». Ми виголосили звернення з п’ятьма вимогами. Закликаємо політиків, журналістів, експертів і громадських активістів підтримати та поширити ці вимоги, щоб перетворити бойкот прокремлівських ЗМІ в Україні у справжній суспільний рух.

Текст звернення:

«Ворог атакує нас не лише на окупованих територіях. Нині головна зброя проти нас - російська пропаганда в Україні. Ворог маніпулює економічними проблемами, використовує корумпованість влади і сіє тривогу.

Москва переконує наших людей, що ми – неспроможна держава. Кремлівські медіа в Україні сіють чвари й зневіру; нав’язують нам штучно створених демагогів і популістів. Вони активно реабілітують банду «регіоналів», яку досі чомусь не покарано.

Кремлівські медіа з українською пропискою заперечують російське вторгнення, звинувачують Україну у війні. Вони дискредитують українських військових і вимагають миру за будь-яку ціну. Кремлівська мережа псевдожурналістів підступно перетворює образу людей на політиків у злобу до Української держави.

У нас свої рахунки з владою і так званою елітою. Ми чудово розуміємо, як і коли вони прагнуть нас обдурити, які помилки робить. Але ми не дозволимо кремлівським пропагандистам зіштовхувати нас лобами, ширити ненависть до своєї країни.

Настав час припинити вторгнення у наші голови і душі. Дискусія без чітких фактичних і моральних меж неприпустима. Ми повинні дати відсіч російській інформаційній диверсії проти України.

Наші вимоги:

1. До українських ЗМІ: не надавати слова співучасникам злочинів проти Майдану, а також діячам, які не визнають факту збройної агресії Російської Федерації проти України, або називають війну “громадянською”.

2. До чиновників, політиків, активістів, експертів і журналістів: не розмовляти з медіа-структурами, які явно заперечують російське вторгнення, відверто пов’язані з Російською Федерацією або чиїми реальними власниками є посібники режиму Януковича. Це телеканали «Інтер», «112-й канал», «NewsOne», «Україна»; радіостанції «Вєсті», «Голос столиці», «Ера», станції холдингу «UMH group»; видання «Вєсті», «Сєгодня», «Корєспондєнт», «Forbes.Україна», «Комсомольская правда в Украінє», «Аргумєнти і факти в Украінє»; веб-сайт «Страна.ua», - а також усі пов’язані з названими ЗМІ веб-сторінки та сервіси.

3. До народних депутатів: створити міжфракційне об’єднання для політичної і законодавчої підтримки нашої ініціативи.

4. До комерційних і політичних рекламодавців: утриматися від розміщення реклами та спонсорства у згаданих вище ЗМІ.

5. До усіх громадян України: не дивитися, не слухати, не читати ворожі медіа - спеціально створені, щоб посварити нас із державою та між собою, щоби заплутати й залякати кожного з нас».

Одразу відповім на запитання, що найчастіше виникали у колег, яким пропонували долучитися до акції.

Перша омана: «Так ці ж медіа ні до чого незаконного не закликають».

Відповідь: Ці медіа справді не закликають до руйнації України чи повалення конституційного ладу. Водночас, їхнє головне завдання – вдало маніпулювати очевидними фактами, щоб на виході отримати правильний результат: недовіру, зневіру і страх серед людей. Ці медіа є машиною, яка перетворює суспільний скепсис в невіру до позитивних змін і ненависть до своєї держави. Так кремлівські ЗМІ працюють по всьому світу й проти усіх свої ворогів, підступно знищуючи їх зсередини.

Друга омана: «Ці медіа не можна бойкотувати. Спілкуючись з ними, ми забезпечуємо там баланс думок».

Відповідь: Це ілюзія. Людям зі здоровою державницькою позицією дають можливість висловитися у таких медіа тільки для того, щоб зімітувати плюралізм і баланс думок. Ними лише косметично прикрашають загальний інформаційний потік, спрямований на формування відповідних настроїв в українському суспільстві. Над цим заздалегідь добре попрацювали ідеологи і куратори цих проектів. Вашу присутність розбавляють новинами, коментарями ведучих та інших гостей ефіру до і після вас. Тож не тіште себе ілюзіями, бо ви там для прикраси.

Третя омана: «Ці медіа люб’язно надають слово, а інші ні. Де ми зможемо висловити свою думку?!».

Відповідь: Вас використовують рівно доти, доки ви потрібні там для галочки. Коли відбудеться реванш, або завершиться «тиха» окупація України Кремлем, буде пізно влаштовувати протести чи бойкот. І ще одне. Коли ви переживаєте, що вас не покажуть по телевізору, пам’ятайте, що хтось у цей час гине на фронті, а багатьох українських хлопців і дівчат вже ніколи не буде поруч з нами.

І наостанок. До певного моменту я також коментував деяким ЗМІ з наведеного вище списку. Комусь відмовив давно, комусь пізніше. Остаточне рішення прийняв восени цього року, коли почався масований реванш кремлівських сил і «регіоналів» на внутрішньому фронті. Толерувати ці медіа надалі небезпечно для України і для кожного з нас. Їм треба оголосити публічний бойкот й активно закликати до цього інших.

Михайло Басараб Михайло Басараб , Політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram