ГоловнаБлогиБлог Матвія Холошина

Як зробити ліки дешевшими? Київські реалії української фармацевтики.Частина ІІ

В другій (заключній) частині пропонуємо розглянути сучасний стан фармацевтичного ринку в місті Києві, підвести підсумки за результатами дослідження та дати своє бачення як знизити вартість ліків в аптеках Києва.

На території столиці перебуває шість найбільших виробників лікарських засобів в Україні, серед яких:

- ПрАТ «Фармацевтична фірма “Дарниця”» (14,9 % загального обсягу вітчизняного виробництва в грошовому еквіваленті);

- ПАТ «Київмедпрепарат» (14,4 %);

- ПАТ «Фармак» (11 %);

- ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» (7,6 %);

- ПрАТ «Індар» (5,4 %);

- ПАТ «Київський вітамінний завод» (3,5 %).

У цілому на перелічені фармацевтичні підприємства припадає виготовлення майже 60 % усіх лікарських засобів, які виробляються в Україні.

Згідно з даними Держкомстату, за І півріччя 2015 року вітчизняні фармацевтичні виробники виготовили медичних препаратів і матеріалів на загальну суму 9 млрд грн без врахування ПДВ, з якої на експорт було відправлено продукції на загальну суму 1,3 млрд грн. Таким чином, на вітчизняний ринок потрапило медпрепаратів на суму 9,2 млрд грн із ПДВ, серед яких на долю столичних виробників припадає 5,5 млрд грн із ПДВ (9,2 млрд грн х 60 %).

За даними інтернет-ресурсу, доля продажу товарів «аптечного кошика» в грошовому вираженні в місті Києві в загальному обсязі всіх продаж по Україні за перше півріччя 2015 року становить 13 %, або 3,2 млрд грн.

У такому випадку можна зробити припущення, що на полиці аптек в місті Київ продукції столичних фармвиробників потрапило лише на суму близько 715 млн грн (5,5 млрд грн х 13 %), що становить тільки 22 % від загального обсягу продажів в аптечних закладах міста за звітний період

(715 млн грн / 3,2 млрд грн)*100 %).

Як зазначалося раніше, обсяг медпрепаратів, які реалізовуються на фармацевтичному ринку України (ринок Києва не є винятком), у грошовому вигляді розподіляється таким чином: 65 % – це імпортні ліки, 35 % – вітчизняні. Таким чином, в аптеках Києва українські медпрепарати розподілилися так:

22 % – це столичні виробники, 13 % – інші вітчизняні.

Втім, незважаючи на те, що в Києві працюють найбільші виробники фармацевтичної продукції в Україні, на долю яких припадає майже 60 % усіх вироблених у країні лікарських засобів, полиці столичних аптек лише на 22 % заповнені продукцією київських фармацевтів.

На 01.06.2015, за даними Держкомстату, чисельність населення міста Київ становить 2,89 млн осіб, тобто в середньому кожен киянин у першому півріччі витратив на лікарські засоби та медвироби близько 1107,00 грн (3,2 млрд грн / 2,89 млн осіб). На перший погляд, сума ця є незначною, і тому тема «скільки кияни витрачають на закупівлю медпрепаратів для власних потреб» є нецікавою та не потребує особливої уваги. Проте, якщо порівняти цю цифру з мінімальним розміром пенсійного забезпечення, який існує на сьогодні в Україні (1074 грн), побачимо зовсім іншу картину – пенсіонери, які отримують мінімальну пенсію, з шести отриманих пенсій у першому півріччі поточного року одну повністю віддали власникам аптечних закладів у Києві.

Критики нашого припущення можуть заперечити і відповісти, що влада Києва для таких малозабезпечених киян створила соціальні аптеки в мережі комунального підприємства «Фармація», де за допомогою програми «Картка киянина» можна придбати вітчизняні медпрепарати зі значними знижками.

«Публічний аудит» вирішив дослідити: як діють такі соціальні аптеки, які медпрепарати і за якими цінами вони пропонують киянам купувати з «Карткою киянина», чи дійсно вони допомагають малозабезпеченим мешканцям столиці економити на лікарських засобах.

На офіційному сайті КП «Фармація» зазначено, що завдяки підписаному Меморандуму про співробітництво між КП «Фармація» і 13 вітчизняними фармацевтичними підприємствами, кияни, які потребують соціальної допомоги, мають можливість купувати лікарські засоби зі значними знижками. Знижка надаватиметься в аптечній мережі комунального підприємства «Фармація» на найбільш вживані ліки: анальгін, цитрамон, корвалол, барбовал та інші, виробництва цих підприємств. На сьогодні в переліку лікарських засобів, які відпускаються за «Карткою киянина» аптеками КП «Фармація», налічується 210 препаратів.

У своєму досліджені фармацевтичного ринку України фахівці «Публічного аудиту» зазначали, які лікарські засоби користуються найбільшим попитом у громадян, відповідно більше продаються, в упаковках і в грошовому виражені. Порівнявши ці два рейтинги з переліком лікарських засобів, які відпускаються за «Карткою киянина», встановили, що серед 10 найбільш продаваних в упаковках лікарських засобів два (гематоген, перекис водню) не входять у цей перелік, а серед 30 брендів медпрепаратів, які найбільше продаються в аптеках у грошовому виражені, тільки два (цитрамон, натрію хлорид) присутні у вищезазначеному переліку. Ці два наведених факти яскраво свідчать про неповноцінність програми, яку проводять КМДА спільно з КП «Фармація», по забезпеченню соціально незахищених киян необхідними ліками і виробами медпризначення. Перелік у 210 позицій, які можуть придбати кияни зі знижкою, серед 6000 найменувань ліків і медвиробів у середньостатистичній аптеці є не надто значний і не в змозі задовольнити потреби покупців-пацієнтів у повному обсязі.

Крім цього, відомі непоодинокі факти, коли вартість лікарських засобів, які були придбані в мережі аптек «Фармація» з «Карткою киянина», є тотожною, а інколи навіть вище вартості аналогічного препарату в комерційній аптеці.

Так, наприклад, такий препарат, як Локрен був придбаний в одній з аптек КП «Фармація», вартість якого в цій аптеці 224,35 грн, за допомогою Картки киянина зі знижкою за ціною 184,29 грн за упаковку. А поряд в комерційній аптеці цей препарат без всіляких знижок коштував 161,85 грн за упаковку. Різниця між цінами в комунальній та в комерційній аптеках становила майже 40 %, а з «Карткою киянина» – майже 14 %.

Як бачимо, КП «Фармація» не є дешевою аптекою. Єдина перевага, якщо можна так висловитися, яку дає Картка киянина при купівлі ліків у цій мережі аптек – це можливість переплачувати менше, ніж переплачують люди без права пільг.

Проте, на перший погляд, здавалося, що завдяки пільгам, які має комунальне підприємство, по оренді приміщень, а також віднесення його до підприємств галузі охорони здоров’я, яким традиційно передбачена податкова пільга – сплата тільки 1 % від норми відрахувань частини прибутку в місцевий бюджет, воно має значні переваги в порівнянні з іншими комерційними аптеками. Відповідний запас міцності при раціональній системі закупівель та оптимальних витрат на утримання комунального підприємства, дозволив би зробити аптеки КП «Фармація» лідером за обсягом продажів завдяки конкурентним цінам не тільки на прості дешеві медпрепарати, а й на увесь асортимент ліків, представлених на полицях власних аптечних закладів.

Задля цього потрібно збільшити в усій мережі аптек КП «Фармація» (більше 90) присутність медпрепаратів і виробів медичного призначення столичних фармацевтичних підприємств. На думку деяких експертів ліки київського виробництва зможуть на 80 % замінити продукцію інших виробників, в тому числі й іноземних.

Заміщення вартісних імпортних лікарських засобів, середньозважена ціна однієї упаковки яких станом на 01.07.2015 становить 110 грн/шт. більш дешевими препаратами київських виробників (середньозважена ціна 20 грн/шт.) дозволить киянам зекономити близько 2,9 млрд грн шляхом зменшення кількості куплених імпортних медпрепаратів з 38,2 млн упаковок до 11,8 млн упаковок. Відповідно, завдяки зекономленим коштам кияни будуть спроможні збільшити кількість закупки вітчизняних ліків зі 110 млн упаковок до 255 млн упаковок. Таким чином, у мешканців столиці буде реальна змога вдвічі покращити забезпеченість необхідними лікарськими засобами вітчизняного виробництва або, в разі непотреби такої кількості препаратів, зекономити власні грошові заощадження.

Що необхідно для того, аби в мережі аптек КП «Фармація» асортимент лікарських засобів на 80 % включав продукцію саме столичних фармацевтичних підприємств? Це питання необхідно законодавчо на рівні «Київради» вирішити шляхом прийняття відповідного рішення, яке зобов’яже комунальне підприємство напряму заключити контракти з підприємствами-виробниками на поставку ліків та виробів медичного призначення. Крім цього, в тексті рішення прописати обов’язкове підтримання асортименту в комунальних аптеках, яке складається з 80 % продукції київських підприємств.

Матвій Холошин Матвій Холошин , Заступник директора ГО "Публічний Аудит"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram