ГоловнаБлогиБлог Максима Полякова

Чому мовчить Насиров? Реінкарнація схем Януковича-Калетніка на Держмитниці

Віктор Янукович з України давно втік, але справа його живе. Нещодавно голова Державної фіскальної служби (ДФС) Роман Насиров призначив своїм радником на громадських засадах Геннадія Романенка - фігуранта корупційних розслідувань і екс-голову Київської міжрегіональної митниці часів президента Януковича.

Геннадий Романенко
Фото: politrada.com
Геннадий Романенко

За сумісництвом Романенко також є кумом комуніста Ігоря Калетника. Послужний список Ігоря Калєтніка - ціле джерело для правоохоронних органів. З основного: очолював українську митницю при Януковичі, працював першим заступником спікера Верховної Ради VII скликання і зіграв одну з ключових ролей у прийнятті "диктаторських законів" від 16 січня.

Як відомо, Калєтнік ще в грудні минулого року був оголошений в розшук Генпрокуратурою, але, на жаль, досі залишається на волі. За інформацією деяких ЗМІ, він тривалий час успішно ховається від гніву української Феміди на території Росії і грунтовно працює над своїм тріумфальним поверненням в Україну. У цьому Ігорю Калєтніку допомагають колишні соратники і друзі, які відроджують корупційну схему "патрона".

Зокрема, Геннадій Романенко в лютому ц. р. намагався всіма можливими способами зайняти посаду голови Держмитниці. Наші джерела стверджують, що за місце "головного митника країни" Романенко готовий був викласти велику суму.

Благо, людина він не бідна: володіє автопарком з п'яти автомобілів (ToyotaSequoia 2008, RangeRover 2011, RangeRover 2013, MersedesBenz S550 2007,PorsheCayenne 2011), декількома земельними ділянками в престижних районах Київської області (наприклад, у Конча-Заспі), квартирою в столиці. У нього також є іноземні рахунки і бізнес за кордоном орієнтовною вартістю 2 млн дол.

Тоді, завдяки обуренню громадськості та вступу в силу закону "Про люстрацію", Романенко так і не зайняв пост головного митника України.

Але не пройшло і півроку, як Геннадій Романенко знову дав про себе знати. Цього разу - в ролі помічника нового керівника ДФС Насирова. Посада радника на громадських засадах не передбачає особливого впливу. Але з перевірених джерел нам стало відомо, що Геннадій Романенко особисто курує кадрові питання на митниці. Цим напрямком Романенко, власне, і займався в часи своєї роботи у Калетника.

За нашою інформацією, зараз головне завдання Романенка - відродити корупційну схему "кадрового непотизму" періоду Януковича і розподілити на ключові посади в митниці своїх знайомих, родичів, друзів.

Важливо, що вже зараз лунають перші сигнали тривоги з боку підприємців. До МДО "Депутатський контроль", членом якого я є, надходять скарги від представників малого та середнього бізнесу. Основний меседж - плавне повернення на вітчизняну митницю корупційних схем поборів з бізнесу, митних інспекторів та призначення по регіонах своїх "контролерів".

Цього допустити не можна. Вважаю, що пан Насиров повинен відкрито сказати: хто нав'язав йому цього чиновника-корупціонера і негайно виправити помилку.

Та й взагалі, куди дивляться перші особи країни? Де реакція президента Петра Порошенка? Заради цього вмирала "Небесна Сотня"? Сумніваюся, що Майдан стояв для того, щоб у новій країні, за нової влади відчути на собі чергове пришестя регіоналів.

Максим Поляков Максим Поляков , Депутат Верховної Ради, член міжфракційного депутатського об’єднання ВРУ "Депутатський контроль"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram