ГоловнаБлогиБлог Лесі Ганжі

Українська армія воює на BMW

Знадобилося кілька місяців, щоб за допомогою інформаційних запитів, з’ясувати, кому належить нове BMW з військовими номерами.

Нагадаємо, користувачі Фейсбуку сфотографували шикарну машину з військовим номером досить далеко від передової, а саме на заправці Окко на трасі Київ-Бориспіль.

Машина преміум-класу з військовими номерами викликає чимало запитань.

Приміром таке: чи це армійська машина чи військові почали «торгувати» номерами.

Або: якщо це справді військова машина, то звідки дорога європейська машина у бідної української армії, на яку постійно, від самого початку бойових дій і дотепер збирають з миру по нитці.

Або й таке: навіть якщо ця машина і сама є пожертвою поважного донатора, то чи не доцільно було б її продати і купити дешевші та економніші машини для передової, а не хизуватися дорогим авто, яке до того ж є і недешевим в обслуговуванні.

Відповідь на запитання, кому належить автомобіль і звідки він опинився в армії, Міністерство оборони надіслало досить швидко.

Відповідь така: шикарне BMW належить Луганському обласному військовому комісаріату.

Очевидно у прифронтовій області воєнкому без BMW ніяк. Але як BMW опинилося на службі?

Доступ до правди написав запит і отримав відповідь МО:

«Автомобіль отриманий згідно наряду командира військової частини А 1314 на поставку транспортних засобів з національної економіки для Луганського обласного військового комісаріату від 24.12.2014 року за № 1314/4/36/1324 дск з метою доукомлектування штабної потреби».

Сам наряд позначено як документ «для службового користування», тому подробиць мобілізації BMW ми, на жаль, дізнатися не можемо. Але ми зацікавилися, скільки BMW служить Україні і чи є в автомобільних військах Bentley й Maserati?

Проте інші внутрішньовідомчі документи, які визначають кількість транспортних засобів по типах і марках, якими було доукомплектовано військові структури, на жаль, мають гриф «Для службового користування».

Щоправда, у відповіді МО зазначило, що керівним документом, який визначає поставку транспортних засобів є Положення про військово-транспортний обов’язок.

Зокрема у цьому Положенні йдеться про те, що перелік транспортних засобів і техніки, які можуть призначатися для задоволення потреб військових формувань на особливий період, визначається Міноборони.

І от насправді дуже цікавою видається історія про те, чому Міністерство оборони вирішило, що BMW має іти на війну. У почесну тилову групу підтримку. Красиво вишивати з військовими номерами на трасі Київ – Бориспіль.

Щось у цьому є від аморальності пшонка-стайлу і пристрасті до золотих батонів: хизуватися недоречним розкошем там, де багато людей віддають на армію якщо й не останнє, то необхідне. Де економлять на зайву пару взуття, щоб перерахувати пару тисяч військовим. Де гроші на допомогу фронту, пораненим і біженцям – це регулярні виплати з сімейних бюджетів. Де поїздку на море відкладено на потім. На тоді, як закінчиться війна.

А тут виявляється, що деякі воюють просто таки на BMW. Навіть цікаво, чи немає в них у воєнному меню устриць і шампанського.

Може, військова прокуратура має відповідь на це запитання?

Леся Ганжа Леся Ганжа , Журналіст, редактор сайту Доступ до правди
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram