ГоловнаБлоги

За лаштунками Нацбанку

Увечері 2-го квітня НБУ привідкрив лаштунки своєї монетарно-політичної кухні. На сайті відомства з'явився перший «Інфляційний звіт та макроекономічний прогноз Національного банку України».

Фото: Макс Левин

Нетипова для українців назва «інфляційний звіт», мабуть, є вербальною реалізацією нових завдань, які стоять перед Нацбанком. А саме, зміна функціоналу від неоднозначної і недосяжної «стабільності національної валюти» до традиційного для центробанків розвинутого світу інфляційного таргетування. На мій погляд, передчасного із-за декількох чинників, найважливіші з яких:

1) гривня наразі слабка і не користується довірою громадян та бізнесу;

2) основною причиною інфляції є девальвація.

Автори так пишуть про мету відкритої публікації цього документа:

• публічне обґрунтування рішень з монетарної політики та здійснення економічних комунікацій (прозорість і підзвітність);

• посилення незалежності (шляхом висловлення позиції щодо макроекономічного розвитку);

• ознайомлення громадськості з макроекономічним прогнозом НБУ;

• підвищення фінансової грамотності населення.

З першими двома пунктами повністю погоджуюся.

Щодо третього та, особливо, четвертого, є певні питання. Тому що деяка частина економічно грамотної громадськості ще зможе прочитати і зрозуміти 71 сторінку специфічного тексту. А ось підвищенню фінансової грамотності населення (ФГН) цей документ ніяк не сприятиме. «Страшно далеки они от народа», як писав один класик.

Ще вважаю доцільним перевірку народних депутатів на розуміння хоча б основних положень «Інфляційного звіту». Особливо прискіпливо слід перевіряти тих, які хочуть задавати запитання Голові НБУ на годині Уряду. Здав тест на розуміння – маєш право щось запитати. Таке собі підвищення ФГН серед народних обранців.

Суб'єктивна оцінка. Можу відверто сказати, що документ мені сподобався. Дуже якісний, з прогнозуванням імовірних варіантів розвитку і зі спробами намацати шляхи перезавантаження та зростання української економіки. Дві години чистого часу витратив на не дуже детальний аналіз цього надзвичайно важливого документа. Не жалію. Сам файл закинув у папку корисних макроекономічних даних.

Національний банк обіцяє публікувати такий звіт щоквартально. Було б непогано, якби витримував такий графік. Так хочеться стабільності від головного фінансового регулятора.

І останнє. Валерія Гонтарева тримає своє слово. Не шукайте, скільки коштуватиме долар в 2016 році. Прогнозованого курсу гривні до долара в документі немає.

Дякую команді Нацбанку (до речі, скромно-анонімній), яка сумлінно працювала над хорошим документом!

Тарас Козак Тарас Козак , президент iнвестгрупи УНІВЕР
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram