ГоловнаБлогиБлог Івана Верстюка

Важко зменшувати безробіття, не знаючи його розмір

Український уряд 22 квітня визначив, що Фонд соціального страхування, а саме він займається проблемою безробіття, матиме цього року 8,27 мільярдів гривень для своїх видатків.

Центр допомоги безробітнім в Латвії
Фото: rus.delfi.lv
Центр допомоги безробітнім в Латвії

З них 6,19 мільярдів гривень підуть на виплати безробітним, яких в Україні - невідомо скільки. Державна служба статистики продовжує оперувати двома видами даних з цього приводу - оптимістичними та песимістичними.

Оптимістичні дані стверджують, що в Україні станом на кінець березня було 506,8 тисяч безробітних, 1,9% від працездатного населення, яких - 26,7 мільйонів людей.

Песимістічні дані говорять про 1,8 мільйона безробітних на початок року, 9% економічно активного населення, якого вже 20 мільйонів осіб. І справа не в тому, що до березня 1,3 мільйона людей знайшли роботу - справа в тому, що другий блок даних рахується за методологією Міжнародної організації праці.

І як тут ділити 6,19 мільярдів гривень виплат?

Служба статистики підпорядковується Міністерству економіки на чолі з Айварасом Абромавічусом, проповідником дерегуляції. Дерегуляція - це дуже добре, але мати надійну статистику теж було б непогано. А про реформу статистичної служби поки не чути.

Сьогодні багато говориться про потребу завести в Україну іноземні інвестиції. Але про які інвестиційні рішення йдеться, якщо іноземні аналітики дивляться сайт служби статистики і бачать суперечливі дані?

Частина проблеми в тому, що велика частка української економіки перебуває в тіні (навіть міністр фінансів Наталія Яресько на конференції в Києві 25 квітня визнала, що до 60% економіки може перебувати поза полем бачення уряду) - звідси неточні дані щодо робочих місць та зарплат.

Повертаючись до безробітних - а чи здатна Державна служби зайнятості, яка коштує 1,26 мільярда гривень у рік, забезпечити роботою тих, хто активно претендує на 6,19 мільярдів гривень?

Щоб подати документи в районну службу зайнятості в Києві, чергу варто займати з 5-ї години ранку, щоб встигнути внести своє ім'я до списку колег з безробіття, які чекають прийому в інспектора. Ніхто не може гарантувати, коли ви зможете потрапити до інспектора служби. Години, дні, тижні.

В базі даних служби зайнятості легко можна знайти чимало пропозицій зайнятися мережевим маркетингом - досить ризикованою діяльністю, яка будується на тому, що потрібно самостійно зробити перший внесок, щоб почати торгівлю товарами або послугами. Ніякого окладу, як правило, в такій діяльності немає - а саме оклад шукають безробітні.

Ось така austerity, ось така reform agenda.

Іван Верстюк Іван Верстюк , журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram