ГоловнаБлогиБлог Ірини Сисоєнко

В Україні є всі передумови для вдалого розвитку медичного туризму

Медичний туризм є дієвим способом наповнення державного бюджету країни. Це відмінний шанс для вітчизняної економіки отримати можливість для розвитку. І ми повинні неодмінно ним скористатися, адже на кону майбутнє нашої держави і ми не в праві нехтувати найменшими можливостями для її порятунку. Тим паче, що для успішного розвитку напрямку медичного туризму є всі передумови. 

Україна може стати конкурентом світовим лідерам медичного туризму

Зараз криза змушує нашу країну відшукувати нові можливості для підтримки та розбудови своєї економіки. Всі кому не байдужа доля держави, розуміють, як важливо віднайти різні варіанти та методи виходу зі складної ситуації, яка склалася у вітчизняній економіці. Але хто сказав, що Україні треба винаходити щось особливе, екстраординарне, коли є напрямки, які просто потребують належної підтримки та розвитку, щоб стати ефективним джерелом поповнення бюджету.

Медичний туризм за останні кілька років став значним джерелом надходжень до бюджету багатьох країн світу. Прибутки від лікувально-оздоровчого туризму складають сотні мільярдів доларів щорічно. То ж чому б і нашій країні не скористатись такою можливістю.

Та в Україні, на жаль, цей напрямок ще не отримав належної підтримки з боку держави. І це при тому, що ми маємо три головні передумови, наявність яких вже є чудовою основою для майбутнього успіху:

- зручне географічне розташування

- висококваліфіковані медичні спеціалісти

- доступна вартість медичних послуг

Завдяки цим трьом перевагам наша країна може скласти гідну конкуренцію іншим державам і з часом увійти до числа лідерів медичної індустрії. Наприклад, в інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова розроблено унікальну технологію аорто-шунтування на серці, подібні розробки використовуються лише 5 клініками в усьому світі. І результати українських лікарів кращі за американські. В США показник летальності складає – 1,3%, а в Україна всього 0,5%. Крім того, вітчизняні медики мають успіхи в репродуктивній медицині, офтальмології, онкології, стоматології, пластичної хірургії, косметології тощо.

Ми просто зобов’язані скористатись такими можливостями і стати центром медичного туризму і в Європі, і в світі!

Піти шляхом лідерів галузі

В питанні розвитку медичного туризму не має місця скепсису, адже є безліч яскравих прикладів країн які за короткий час змогли досягти успіхів у цій сфері, навіть маючи ще менше передумов ніж у нас. Тим більше, коли мова йде про майбутнє держави. Наприклад, Туреччина, всього за десять років змогла стати світовим лідером в наданні медпослуг іноземним пацієнтам. Для цього в країні була проведена масштабна реформа системи охорони здоров’я, залучені інвестиції, прийняті відповідні закони – тобто все те, що впродовж довгого часу не спроміглися зробити у нас. І що вкрай необхідно для ефективної роботи медичної галузі. Турецький уряд провівши зміни в системі охорони здоров’я зміг підвищити якість послуг та зробити конкурентоспроможним вартість лікування, що і привабило пацієнтів з інших країн світу. Вже зараз Туреччина від медичного туризму щорічно отримує в середньому $ 2,5 млрд, і прибутки постійно зростають. Ізраїль попри затяжну війну зміг зайняти топові позиції в світовій медицині. Що говорити, коли лідери галузі - Ізраїль, Південна Корея, Туреччина, Індія отримують мільйонні доходи до державних скарбниць. Навіть найближчий сусід України – Білорусь поповнює національний бюджет за рахунок медичного туризму, обслуговуючи пацієнтів з понад 70 країн світу. Україна має не гірші можливості, ніж у неї, але, як це не прикро говорити і досі не скористалася своїми можливостями в повній мірі.

В усіх цих країнах уряд зробив крок у напрямку медичного туризму, підтримала на всіх рівнях – законодавчому, податковому, інвестиційному, інформаційному та ін. Без підтримки уряду всі ці шалені багатомільйонні прибутки залишатимуться лише мріями.

Що ж відбувається в Україні? На жаль поки що питання розвитку лікувально – оздоровчого туризму залишається поза полем зору держави.

Три кроки до розвитку медичного туризму в Україні

Мною були організовані та проведені багато круглих столів, присвячені темі лікувально-оздоровчого туризму. Завдяки цим зустрічам та спілкуванню з фахівцями – вітчизняними та закордонними, стало зрозуміло, що Україні є що запропонувати іноземним пацієнтам. Як свідчать результати, на даний момент до обслуговування іноземних пацієнтів найбільш готові приватні медичні установи. Але в той же час потрібно змінювати законодавство, що дасть можливість для розвитку державних комунальних медичних закладів.

Але вже зараз з впевненістю можна сказати, що Україна може стати лідером в сфері медичного туризму у світі. І для цього треба зробити три важливих кроки:

- прийняти європейські стандарти лікування

- популяризувати медичні послуги українських лікарів за кордоном

- спростити візовий режим для пацієнтів, що їдуть на лікування до України.

Для вирішення цих та інших завдань при Комітеті охорони здоров’я мною ініційоване створення спеціальної робочої групи з медичного туризму. В рамках якої плануємо розробити національну програму розвитку медичного туризму в Україні та належним чином почати реалізовувати відповідні кроки. Вірю, що нам вдасться зробити все можливе, щоб медичний туризм нарешті отримав належний розвиток!

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram