ГоловнаБлогиБлог Ірини Сисоєнко

Передача права закупівлі лікарських засобів міжнародним агенціям – шанс кардинально змінити медицину

Ми маємо першу серйозну перемогу – парламент підтримав Закон щодо передачі закупівель ліків міжнародним організаціям. Процес його підготовки та прийняття був достатньо непростим, оскільки спочатку подано 8 різних законопроектів. Проте в ході перемовин, нам вдалось знайти компроміс.

Фото: Макс Левин

Народні депутати, представники громадських організацій, Міністерства охорони здоров’я підготували спільний законопроект під №2150.Закупівля ліків через міжнародні організації – це шанс для українських пацієнтів отримати лікарські засоби за якість, безпеку, ефективність яких будуть відповідати ВООЗ, ЮНІСЕФ, це реальний механізм, який оптимізує отримання пацієнтами ліків та допоможе знищити корупцію в галузі. Цей закон дає нові можливості та гарантії для українських пацієнтів.

По-перше, усі закупки будуть проводитись виключно через міжнародні спеціалізовані фонди, організації та механізми ООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Міжнародну асоціацію забезпечення медикаментами (International Dispensary Association), Королівську Агенцію Великобританії (Crown Agents), Глобальний механізм із забезпечення лікарськими засобами (Global Drug Facility), Партнерство у сфері постачання та управління поставками (Partnership for Supply Chain Management).

По-друге, лікарські засоби будуть реєструватись за спрощеною процедурою, що суттєво скоротить час для отримання їх пацієнтами. Строк реєстрації – до 14 робочих днів, 7 днів – експертиза реєстраційних матеріалів, та до 7 днів – остаточне рішення.

По-третє. Ввезення медикаментів передбачено за спрощеною процедурою, для чого необхідний виключно сертифікат якості лікарського засобу від виробника. Ліцензія на імпорт лікарських засобів не потрібна.

По-четверте. Між Міністерством охорони здоров'я України та міжнародними організаціями будуть укладатись відповідні договори про проведення закупівель.

І останнє на чому треба наголосити – норми Закону мають тимчасовий характер, до 31 березня 2019 року, цей період має бути використаний для переформатування сфери охорони здоров’я в цілому.

Прийняття цього Закону – спільний здобуток політиків, громадськості, медиків та пацієнтів, й шанс на зміну орієнтирів у сфері охорони здоров’я, який ми маємо використати по максимуму, й почати втілювати комплекс заходів, щоб отримати максимальний ефект від реалізації Закону.

Ірина Сисоєнко Ірина Сисоєнко , Народний депутат України. Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram