Блог Ігоря Мосійчука

Заступник командира батальйону «Азов», депутат Київської міської ради

Ігор Мосійчук

Ігор Мосійчук народився 5 травня 1972 р. на Полтавщині, в родині українських інтелігентів. Ще під час служби в армії на Далекому Сході створив гурток української націоналістичної молоді. З початку 90-х років Ігор займається громадсько-політичною та журналістською діяльністю.З 2005 року постійно мешкає у Василькові. У 2006 році ініціював відновлення газети «Вечірній Васильків» і став головним редактором видання.

Під час місцевих виборів 2010 року васильківчани виявили довіру до Ігоря Мосійчука, обравши його депутатом Васильківської міської ради по виборчому округу № 20. В міськраді Ігор Мосійчук очолив постійну депутатську комісію з регламенту депутатської етики, законності, правопорядку та контролю за виконанням рішень.

За сприяння Ігоря Мосійчука та його однодумців в місті були закриті гральні заклади, нічні клуби, в яких торгували наркотиками, очищено від засилля нелегалів місцевий ринок, зупинено циганський кримінал, повернено помешкання незаконно виселеним з гуртожитку васильківцям. За особистим запитом депутата Ігоря Мосійчука мешканцям Василькова було повернуто 15 квартир, загарбаних чиновниками, прокурорами та суддями в новозбудованому будинку.

23 серпня 2011 року, депутата Васильківської міської ради Ігоря Мосійчука та двох його побратимів було заарештовано у справі так званих «васильківських “терористів”». Абсурдність обвинувачення полягає в тому, що Ігореві Мосійчуку інкримінують підготовку до терорестичного акту, а саме – підготовки підриву пам’ятника Леніну в місті Бориспіль. Цього пам’ятника в Борисполі просто нема, він був демонтований за рішенням Бориспільської міської ради ще до того, як розпочалося переслідування Мосійчука та його соратників Сергія Бевза, Володимира Шпари.

Ряд громадських організацій, таких, як Всеукраїнський «Меморіал» імені Василя Стуса, Спілка офіцерів України та інші висловили обурення з приводу політичного переслідування Ігоря Мосійчука; близько двадцяти народних депутатів клопотали про передачу Ігоря на їхню особисту поруку; в різних куточках України відбулися акції протесту проти ув’язнення патріотів.

Бажаючи покарати Мосійчука за його активну позицію на судових засіданнях, суддя Юрій Бурбела ухвалив переведення ще не засудженого Ігоря Мосійчука до Березанської колонії суворого режиму. В такий спосіб, знаючи, що Мосійчук важко хворий і навряд може витримати тривалий час в подібних умовах, фактично шляхом катувань намагались змусити його визнати неіснуючу провину. Випадок безпрецедентний, адвокати лише розводять руками, вони не зустрічали таких випадків у своїй практиці, щоб незасудженого відправляли до колонії суворого режиму, не дочекавшись вироку.

Згодом Ігоря перевези до Білоцерківської колонії, попередньо протримавши в 17-ти градусний мороз в автозаку біля Лук”янівського СІЗО м. Києва. В результаті Мосійчук відморозив ноги і деякий час не міг ходити.

Уповноважений Верховної ради України з прав людини Валерія Лутковська фіксує численні порушення, вчинені по відношенню до так званих «васильківських “терористів”», адже від справи Мосійчука рішенням суду був безпідставно відсторонений адвокат, більше того його самого позбавили можливості бути присутнім на судових засіданнях. Тобто, на суди Ігоря Мосійчука не привозять, а судять його заочно. Після відсторонення адвоката Ігор Мосійчук заявив бажання захищати себе сам. Але суддя примусово призначив йому захисника з адвокатського об’єднання. Цей, з дозволу сказати «захисник», під час першого ж відвідування, запропонував підсудному не лінію захисту, а визнання провини в обмін на ніби-то забезпечення умовного терміну покарання. Судові засідання проходять у закритому режимі, щоб преса і громадськість також не могли бути присутніми.

У лютому 2014 року після втечі з України Президента Януковича Верховна Рада України внесла зміни до Закону України "Про застосування амністії в Україні" (щодо повної реабілітації політичних в'язнів) тим самим визнала Ігоря Мосійчука політв’язнем, амністувала та реабілітувала його.

На даний час Ігор Мосійчук заступник командира батальйону «Азов». Голова прес-служби Соціал-Національної Асамблеї. Депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань дотримання законності, правопорядку та боротьби з корупцією.

Все записи блога