ГоловнаБлогиБлог Global Office

Яким студенти бачать майбутнє українського Сходу?

Майже дві сотні студентів із різних куточків України об’єднались у команди, аби розробити соціальні проекти, які сприятимуть розвитку міст Донецької і Луганської областей. У рамках форуму Завтра.ЮА вони згенерували ідеї та втілили їх у 23 проектах у сфері медицини, освіти, екології чи громадського життя. Команда Global Office дізналась, яким українські студенти бачать майбутнє Сходу України та у що переростуть їхні проекти.

Фото: Валентина Ростовікова

З 16 по 18 червня у Києві відбувся щорічний молодіжний форум Завтра.ЮА, наскрізною темою якого стала інтеграція Сходу України у загальноукраїнський простір.

Команда Zavtra.UA (Фонд Віктора Пінчука) та GoEast (громадська організація Global Office), об’єднавши зусилля, створили програму для практичної частини форуму. Фокусом програми став розвиток міст Донецької та Луганської області. 160 студентів-учасників Форуму не лише слухали лекції від лідерів громадської думки, але й працювали у робочих групах, де розробляли проекти для розбудови Сходу України.

Загалом було створено 23 проекти з фокусом на Схід.

При розробці програми було використано формат хакатону – заходу, що триває кілька днів та на якому велика кількість людей збирається для спільної роботи над створенням проектів. Хакатон тривав 48 годин і включав роботу в командах над розробкою проекту, воркшоп з проектного менеджменту та майстер-клас з презентації, менторські сесії та фінальну презентацію проектів. Робота над проектами йшла інтенсивно, майже без перерв, та провокувала народження чогось нового.

Фото: Валентина Ростовікова

Найважливішим бонусом хакатону стали знайомства з експертами та менторами, досвід інтенсивної роботи в команді, можливість отримувати постійний фідбек від менторів. Ці три дні стали для стипендіатів корисним інструментом народження і розробки нових, реалістичних та перспективних проектів.

Зі студентами працювали 25 менторів, серед яких були: громадські та політичні діячі, засновники освітніх стартапів та культурних агенцій, громадських організацій, засновниця благодійного магазину та заступник міністра охорони здоров’я, провідні екологи та журналісти, архітектори та урбаністи.

Проекти розроблялися у 8-ми напрямках на основі 24 кейсів: соціальне підприємництво, комунікації в регіоні під час конфлікту, низові трансформації міст та залучення громади до цих перетворень, реформа органів місцевого врядування, розвиток громадянського суспільства, дискримінація людей, постраждалих внаслідок конфлікту, ВПО та ветеранів АТО, людей з інвалідністю та гендерна дискримінація, майбутнє освіти та науки, програми для абітурієнтів з непідконтрольних територій, стан екології та перспективи, психологічне здоров'я в умовах конфліктного середовища, доступ до сучасних медичних послуг та медична реформа, невідкладна допомога в умовах конфлікту.

Головними критеріями відбору стали рівень опрацювання проекту, актуальність тематики, комунікаційні здібності учасників команд, а також бажання зробити свій внесок у процес перетворення країни.

Фото: Валентина Ростовікова

Перше місце посів проект «ХЕ-меню», покликаний вирішити проблеми низького рівня інформованості людей хворих на цукровий діабет та громадськості про важливість підрахунку ХЕ, а також відсутності повноцінної інформації щодо складу страв у закладах громадського харчування. Учасники пропонують надавати професійну медичну оцінку складу страв у вигляді альтернативного меню. Проект передбачає залучення закладів громадського харчування в якості партнерів у реалізації ідеї.

Учасниця команди, Олена Чегодаєва, переконана, що цей проект змінить життя 2 мільйонів українців, хворих на цукровий діабет. “Ми пропонуємо створити соціальний бренд, долучившись до якого, будь-який заклад зможе адаптувати своє меню для діабетиків”, - розповідає дівчина. Так, у описі кожної страви буде зазначено, скільки вона містить білків, жирів, вуглеводів та хлібних одиниць. Ми дуже сподіваємось, що скоро знак “Меню для діабетиків” на дверях закладу стане таким популярним, як наклейка “Trip Advisor”, наприклад”.

Фото: Валентина Ростовікова

Друге місце отримав проект під назвою «Тест-експрес», який пропонує проводити експрес-діагностику у прифронтових містах, розташованих на Сході України, для виявлення ВІЛ-позитивних людей та осіб інфікованих на гепатит В. У рамках реалізації проекту передбачається направлення на подальшу діагностику та лікування, а також робота над створенням статистики епідеміологічної ситуації в Україні.

Третє місце здобув проект «disinFAKEtion», що спрямований на вирішення проблеми низької медіа освіченості жителів України, що виявляється в невмінні об’єктивно оцінювати факти та інформацію. Учасники пропонують проводити навчальні модулі та медіа форуми щодо використання соціальних мереж, засобів перевірки фактів, можливостей використання сучасних медіа інструментів. Перша програма буде реалізована у трьох містах Донецької області: Краматорську, Покровську та Маріуполі, а в майбутньому проект буде масштабовано на всю територію України.

Фото: Валентина Ростовікова

Трійка переможців отримають консультаційну та фінансову підтримку від організаторів та партнерів проекту на реалізацію свої розробок. Уже цього тижня вони почали працювати над плануванням активностей та детальним бюджетом.

Узгодженість пріоритетів, заходів та дій студентів допоможе не лише пережити наслідки конфлікту, а й сприяти розвитку міст та формування сильних громад регіону. Зрештою, це і є стратегічна мета команди організаторів Zavtra.ua та GoEast.

Світлана Колодій

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram