ГоловнаБлогиБлог Global Office

Рік англійської мови в Україні: як державні службовці вчили мову Шекспіра

Більшість чиновників Швеції, Данії, Естонії, Словенії або Німеччини приходять у систему Державної служби з вільним володінням мовою міжнародного спілкування – англійською. Відповідно до останнього рейтингу EF English Proficiency Index, у країн з більш високим рівнем знання англійської мови бізнес розвивається динамічніше, доходи вищі й інноваційні рішення заохочуються. Дослідники пояснюють такий взаємозв’язок тим, що володіння англійською вже кілька десятків років є ключовим компонентом економічної конкуренції як на рівні окремого працівника, так і на рівні держави. До речі, Україна в рейтингу з-поміж 70 країн світу посідає 34 місце і показує один з найкращих результатів щодо опанування англійської за 2015-2016 роки. Українські чиновники також у грі: саме протягом останнього року чимало державних службовців взялись за вивчення іноземної мови.

Українські держслужбовці отримують сертифікат про проходження курсів англійської мови від Британської Ради в Україні
Українські держслужбовці отримують сертифікат про проходження курсів англійської мови від Британської Ради в Україні

Законодавчі рамки

Причиною таких зрушень послугували зміни до українського законодавства. Громадська ініціатива GoGlobal з середини 2015 року почала активно промотувати ідею реформи системи професійного навчання державних службовців, у тому числі щодо володіння іноземною мовою. Аргумент громадянського суспільства був переконливим: при оголошеному євроінтеграційному курсі система Державної служби України часто складається з чиновників, які не оперують інструментами інтеграції до європейської спільноти – іноземними мовами. Теза була почута владою та підтримана депутатами під час доопрацювання нового Закону України «Про державну службу» та представниками Кабміну під час ухвалення Стратегії реформування державного управління в Україні. Згідно з новими вимогами, всі чиновники найвищої категорії «А» мають вільно вести переговори і міжнародну комунікацію іноземною мовою уже в травні 2018 року. За 2 роки перехідного періоду діючі держслужбовці мають визначити власний рівень англійської мови, підтягнути розмовні та письмові навички, а також надати сертифікат міжнародного зразка, який засвідчуватиме володіння достатнім рівнем іноземної мови (вище середнього).

Перші кейси

Восени 2015 року Адміністрація Президента ініціювала розроблення і впровадження документа, що уможливив обов’язкове вивчення англійської представниками АП. Розпорядження у першу чергу стосувалось керівників структурних підрозділів та головних спеціалістів, чия діяльність передбачає міжнародне представництво та комунікацію. Зі свого боку адміністрація забезпечила чиновникам можливість безкоштовно визначити відповідний рівень володіння іноземною мовою і сприяла проведенню регулярних безкоштовних курсів англійської від Британської Ради в Україні. З 2016 року англійська мова стала обов’язковою для прийому на керівні посади в Адміністрацію Президента.

Згодом Національний Банк України також запровадив обов’язкове знання англійської при працевлаштуванні та серед діючих державних службовців. НБУ став першою структурою, яка запровадила внутрішню мотиваційну систему для чиновників підвищувати рівень англійської мови, розробила власні англомовні онлайн-уроки з ведення переговорів чи презентації проектів та системно реалізовує план заходів щодо вивчення англійської серед усіх категорій чиновників.

У програмі професійної підготовки НАТО-Україна «English language teaching» 599 державних службовців здобули рівень А1/А2
У програмі професійної підготовки НАТО-Україна «English language teaching» 599 державних службовців здобули рівень А1/А2

Провайдери змін

За останній рік відчутно підвищився запит щодо вивчення іноземної мови від органів центральної влади та державних агенцій. Надати безкоштовні курси, орієнтовані на розвиток комунікативної спроможності, зголосились Британська Рада в Україні та програма професійної підготовки НАТО-Україна. Загалом за 2016 Рік англійської мови в Україні - 1396 державних службовців безкоштовно удосконалили свій рівень англійської мови завдяки цим двом партнерам.

У проекті Британської Ради англійську опановували 500 держслужбовців і ще 130 здобули високий рівень знань - B2/С1 (з них на курсах було 25 представників ГО). Курси проходили представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Міністерств молоді та спорту України, а також державних агенцій. У програмі професійної підготовки НАТО-Україна «English language teaching» 599 державних службовців здобули рівень А1/А2 (з яких 59 продовжують навчатись), а ще 192 державних службовця вивчали англійську за іншими курсами. Ця програма сфокусувалась на представниках Міністерства оборони України, Міністерства інфраструктури України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, а також на понад 30 українських держаних агенцій.

Що далі?

Критерій «володіння англійською мовою» все частіше з’являється в посадових інструкціях при прийомі на роботу в державній службі. За високої мотивації діючим чиновникам продовжуватимуть допомагати опановувати англійську Британська Рада в Україні та програма професійної підготовки Україна-НАТО, а також низка приватних шкіл по всій Україні. GoGlobal буде консолідувати зусилля всіх стейкхолдерів для того, аби державні службовці мали можливість та бажання вдосконалювали знання англійської як на національному, так і на регіональному рівнях. Для того, щоб заговорити зі світом однією мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram