Чому Жанару Ахметову слід відпустити з-під варти?

За даними адвокатів, переслідування Ахметової правоохоронними органами Республіки Казахстан здійснюється з метою покарати її на підставі її політичних переконань.

Так, Ахметова у Республіці Казахстан займалась журналістською діяльністю у опозиційній газеті “Трибуна”, виступала з критичними статтями проти політики керівництва республіки. Крім цього, після затримання головного редактора “Трибуни” та, у зв’язку з цим, закриття цього видання, Ахметова вела свої блоги у соціальній мережі “Фейсбук”, де також публікувала критичні матеріали щодо влади Республіка Казахстан та на підтримку політичної опозиції, за що піддавалась політичним переслідуванням.Так, в період січня-лютого 2017 року щодо Ахметової винесено дві постанови про притягнення до адміністративної відповідальності за матеріалами, з приводу розміщення в мережі “Фейсбук” інформації про проведення судових засідань відносно представників громадянського суспільства Казахстану.

Крім того, на початку березня 2017 року співробітником Комітету національної безпеки Республіка Казахстан у місті Алмати до місця помешкання Ахметової було особисто доставлено протокол про чергове – третє адміністративне правопорушення – перехід проїжджої частини у недозволеному місці. Підставою для складання цього протоколу було зазначено відеозапис невідомою людиною, яка зафіксувала це адміністративне правопорушення на відео.

Та обставина, що протокол складено на підставі нібито анонімного відеозапису, а доставлений він до помешкання не поштою, а офіцером спецслужби РК переконало Ахметову у тому, що за нею здійснюється приховане спостереження і правоохоронними органами РК штучно створюються умови для її ув’язнення з метою недопущення участі у політичному житті республіки та журналістської підтримки рухів громадянського суспільства.

У зв’язку з цим, Ахметова покинула Казахстан та з 17 березня 2017 року Ахметова . офіційно, на легальних підставах перебуває в Україні, звернулася до управління ДМС України у Київській області за отриманням статусу біженця, про що їй надано “Довідку про звернення за захистом в Україні”, зі строком дії до 1 січня 2018 року.. Отримуючи цю Довідку, Жанара Ахметова здала на зберігання до органу ДМС України всі інші документи, які посвідчують особу (ІД картку та закордонні паспорти).

21 жовтня 2017 року за місцем свого проживання Ахметова була затримана двома неуповноваженими особами, які не пред’явивши жодних документів і будучи у цивільному одязі, протиправно застосували до Ахметової. фізичне насильство та спричинили їй тілесні ушкодження.

Після чого Жанара Ахметова була передана співробітникам Києво-Святошинського ВП ГУНП у Київській області, які прибули на її виклик по лінії 102 та лише 22 жовтня 2017 співробітниками поліції було складено протокол затримання. Протокол затримання було складено лише українською, якою затримана не володіє.

Більше цього, співробітники поліції на момент фактичного затримання журналістки не змогли пояснити причину затримання. Вказане пояснюється тим, що ні на момент затримання Ахметової , ні на момент доставки її у Києво-Святошинський ВП ГУНП у Київській області співробітники поліції не мали жодної інформації про те, що Ахметова перебуває в міжнародному розшуку: на офіційному сайті Інтерполу інформація про оголошення розшуку Ахметової відсутня як станом на 21 жовтня, так і станом на цей час.

Крім цього, відповідно до протоколу затримання та повідомлення НЦБ Інтерполу, Ахметова перебуває в міжнародному розшуку для притягнення її до кримінальної відповідальності.

Показовим є те, що наступного дня, після її затримання багато провласних казахстанських ЗМІ вийшло з заголовками, що в Україні затримано поплічницю М. Аблязова. Французський Висший Суд в грудні 2016 році визнав переслідування та екстрадиційни запити щодо Мухтара Аблязова, як політично мотивованими, організованими Казахстаном у співпраці з Росією та Україною. Комісія за контролем файлів Інтерполу у липні 2017 р також визнав політичну мотивацію Казахстана, Росії та України у переслідуванні Аблязова та видалив всі файли його справи з міжнародної системи Інтерполу. Мухтар Аблязов протягом остатніх 16 років діє у демократичної опозиції Казахстану, є одним з засновників та лідерів казахстанського опозиційного руху “Демократичний вибір Казахстану” (далі ДВК). Жанара Ахметова є членом і активісткою ДВК. Чи варто говорити, що такий публічний інтерес до затримання звичайної шахрайки не мав би такого розголосу.

24 жовтня за результатами розгляду клопотання прокурора Києво-Святошинської місцевої прокуратури ухвалою слідчого судді Києво-Святошинського району Київської області частково задоволено клопотання прокурора та застосовано до Ахметової тимчасовий арешт терміном 18 діб.

Щодо екстрадиційного запиту, то варто зазначити, що ГП РК в ньому ГП РК чітко вказує місце проживання Ахметової, що свідчить про особливу заінтересованість фігурою Жанара Ахметової, оскільки ця інформація компетентними органами України Казахстану не передавалась.

Крім цього, сам факт затримання відбувся через 3 дні після відмови Ахметовій в наданні статусу біженця, про що остання взагалі дізналась під час судового засідання, що також свідчить про сплановані дії щодо її затримання.

Вказану ухвалу Києво-Святошинського району суду Київської області було оскаржено до Апеляційного суду Київської області та 08 листопада її в повному обсязі скасовано, а обрання стосовно Ахметової тимчасового арешту – визнано незаконним, у тому числі з підстав, що на момент розгляду клопотання про тимчасовий арешт органами прокуратури вже було отримано екстрадиційний запит (тимчасовий арешт застосовується лише на час до отримання екстрадиційного запиту, що не могло бути не відомо ані суду, ані прокуратури).

Крім цього, адвокатами були надані суду заяву народних депутатів України Світани Заліщук та Віталія Купрія та заяву виконавчого директора “Української Гельсінської спілки з прав людини” Олександра Павліченка, у яких зазначені особи, які заслуговують на особливу довіру, просять суд обрати щодо Ахметової запобіжний захід у вигляді їх особистої поруки. Проте ці заяви не враховано судом першої інстанції.

Зазначена ухвала оскаржена захистом до Апеляційного суду м. Києва, однак, засідання, призначене на 10 листопада, не відбулось у зв’язку з неотриманням судом матеріалів справи та недоставкою Ахметової до суду.

Позиція ЄвроОптимістів

Члени МФО “ЄвроОптимісти” обурені тим, що казахську опозиційну журналістку Жанару Ахметову продовжують тримати в СІЗО, а прокуратура затягує розгляд справи в суді. В п’ятницю, 10 листопада не відбулась апеляція, на якій були присутні ЄвроОптимісти Вікторія Войцицька, Світлана Залущук, Мустафа Найєм та Олена Сотник. “Причина у тому, що, по-перше, прокуратура Київської області не дала дозволу – без пояснень – на її доставлення до суду. По-друге, Шевченківський суд не передав справу в апеляційний суд. Це попри звернення Комітету свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради до прокуратури переглянути запобіжний захід, і попри того, що Комітет з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин взяв цю справу під свій контроль”, - зазначила Світлана Заліщук на своїй сторінці в Facebook.

Окрім цього, ЄвроОптимісти висловили підтримку Женарі Ахметовій провівши 14 жовтня прес-брифінг в стінах Верховної Ради. Прес-брифінг ініціювала Світлана Заліщук. Зокрема, депутатка наголосила, що Ахметовій, яка не була повідомлена про відмову у наданні статусу біженця, необхідно дати можливість подати апеляцію на відмову в наданні притулку.

Також ЄвроОптимісти опубліковалу офіційну заяву та висловили впевненість в політичній вмотивованості затримання журналістки. На питання чому Жанару Ахметову слід відпустити з-під варти, депутати, депутати одностайну наполягають, що ця справа Ахметовою має політичний контекст та її екстрадиція суперечить Конвенції про статус біженців і Європейській конвенції про видачу”.

“З огляду на численні порушення по справі журналістки, закликаємо суд звільнити Жанара Ахметову з-під варти й відмовити Казахстану в її екстрадиції” , - наголосила ЄвроОптиміст Світлана Заліщук.

Такожм ЄвроОптимісти вимагають припинення співпраці з авторитарними режимами в переслідуванні політичних опонентів та заявили, що підтримуватимуть журналістку й надалі, зокрема, під час наступного судового засідання, що призначено на 22 листопада.

Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» Міжфракційне об'єднання «ЄвроОптимісти» , Об’єднання депутатів Верховної Ради із фракцій «Батьківщина», «БПП», «Народний фронт», «Самопоміч» та позафракційних
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram