Відмова австрійської компанії OMV поставляти газ до України не катастрофічна

Відмова австрійської компанії OMV поставляти газ в Україну за реверсною схемою очікувана, неприємна, але не катастрофічна.

Фото: willbe.ru

Насамперед треба наголосити, що мова йде лише про одну (нехай навіть найбільшу в Австрії) комерційну компанію, а не про країну та її уряд.

У липні, після оголошення НАК «Нафтогаз України», багато компаній з країн Європи висловили бажання поставляти газ в Україну за реверсними схемами. OMV серед них не було. Це і не дивно. Особливо після недавнього підписання відповідної угоди з російською стороною стосовно «Південного потоку». Такий факт додатково свідчить лише про запущену нашу інформаційну і економічну роботу в країнах ЄС. А РФ тим часом працює на всіх напрямках.

Крім цього, в компанії OMV погані асоціації з Україною періоду будівництва нафтопроводу «Одеса - Броди» та приватизації НПЗ. Йдеться про те, що у взаємовідносинах із західними компаніями треба бути щонайменше чесним. Адже ніщо не забувається.

Важлиим є те, що ніхто не забороняє Україні купувати газ на європеських хабах, зокрема в австрійському Баумгартені. А про доставку газу вже зараз (на найближчий опалювальний сезон) слід і надалі домовлятися з Варшавою, Братиславою, Будапештом, Бухарестом та Брюсселем. Крім того, треба весь час памятати, що основним нашим ресурсом є скрочення споживання газу до повної відмови у майбутньому його імпорту. Але на це потрібно щонайменше 3 – 5 років.

Жаль, що саме так складаються обставини. Адже російський газ був би найдешевшим для нас. А організація його поставок за реверсними схемами завдасть збитків РФ. Але це її вибір.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram