Ми не повинні збагачувати економіку ворога

Днями віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман заявив, що Україна має стати енергонезалежною країною. Цілковито підтримую його в цьому. Ми маємо відмовитися від надмірного споживання газу й поступово впровадити енергозберігаючу програму.

Фото: EPA/UPG

Упродовж останніх років про ефективне енергозбереження ми лише говорили, не застосовуючи його в дії. Так, в деяких областях були поодинокі потуги запровадження такого механізму, утім на ділі головним енергетичним ресурсом як для населення, так і для підприємств лишався природний газ. Та сьогодні ситуація кардинально змінюється.

Як свідчать розрахунки, до 2020 року споживання природного газу можна зменшити на 5 мільярдів кубометрів, зменшивши тим самим видатки державного бюджету. Переконаний, що розумне споживання енергетичних ресурсів має бути пріоритетом для будь-якого уряду. Адже гроші за природний газ, які донині йшли в Росію, вдасться лишати в Україні.

Нещодавно почув вислів, що найдешевша енергія – та, яку ми не споживаємо. Україна має вдосталь власних енергоресурсів, які може застосовувати для розробки альтернативних видів палива. Крім того, сьогодні необхідно інтенсивно впроваджувати новітні системи енергозбереження – будувати біокотельні на зміну газовим, встановлювати індивідуальні теплові пункти тощо. А уряд, відповідно, має підтримувати енергетичну галузь в законодавчому векторі. Ми маємо визначити, що необхідно зробити, аби на одиницю ВВП Україна не споживала енергії у десять разів більше, аніж розвинуті країни Євросоюзу.

Як уся Україна об’єдналася у боротьбі з російським агресором, так само ми маємо спільно відмовитися від надмірного споживання російського газу та перейти на альтернативні джерела енергії. Ми не повинні збагачувати економіку ворога, а маємо працювати над впровадженням власної економічної стратегії. Тим паче, Україна має неабияку перевагу, адже є членом європейського Енергетичного Співтовариства, та може вже сьогодні скоординувати свою діяльність із зусиллями ЄС.

Я переконаний, що нам вдасться це зробити!

Віталій Іляшенко Віталій Іляшенко , Народный депутат Украины VII созыва, Координатор ОО "Антикоррупционное движение В. Наливайченка" в Черкасской области
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram