ГоловнаБлогиБлог Сергія Кримчака

У Києві орендна плата, земельний податок та платежі при операціях з землею зростуть на 30-40%

24 червня 2014 року на своєму установчому засіданні Постійна комісія Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури однією із перших розглянула ініціативу Департаменту земельних ресурсів КМДА перерахувати нормативну грошову оцінку земель міста Києва.

Фото: Макс Левин

Якщо такий перерахунок буде здійснено, вартість нормативної грошової оцінки кожної земельної ділянки зросте на 30-40%. Підставою для перерахунку очільник Департаменту земельних ресурсів КМДА називає давність чинної нормативної грошової оцінки. Однак реальною причиною перерахунку є прагнення наповнити бюджет Києва. І, як завжди, наповнювати його планують за рахунок киян та бізнесу.

Відповідно до закону, нормативна грошова оцінка земельних ділянок використовується для визначення розміру земельного податку, державного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Таким чином, автоматично на 30-40% підвищаться розміри державного мита, яке сплачується при відчуженні земельних ділянок та при реєстрації успадкованих ділянок. І у нотаріуса уже будемо платити на 40% більше. Так само суттєво зросте плата за землю і орендна плата у тих, хто орендує земельні ділянки в Київської міської ради.

Варто зазначити, що на сьогодні нормативна грошова оцінка земельних ділянок зовсім немаленька – одна сотка земель промисловості, які знаходяться на окраїні міста, в середньому коштує 100 000,00 грн. Для підприємств, автопарків, будівельних компаній, у яких площі земельних ділянок вимірюються десятками гектарів, розміри земельного податку починаються від 2-3 млн. грн. на рік.

Підвищення сьогодні земельного податку фактично стане зашморгом на шиї бізнесу і промисловості, які ще тримаються на плаву. Таке суттєве підвищення земельного податку призведе до скорочення ними виробничих потужностей, звільнення працівників та до відмов від орендованих земельних ділянок. В результаті надходження до бюджету не збільшаться, а навпаки зменшаться. Такий шлях формування доходної частини бюджету - це шлях в нікуди. Сподіваюсь, депутати нового скликання Київради це вчасно усвідомлять та не будуть власними руками знищувати економіку міста та існуючі робочі місця киян.

Сергій Кримчак Сергій Кримчак , Депутат Київради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram