ГоловнаБлогиБлог Віктора Мазярчука

Державні фінанси "співають романси" або ОВДП рулить

Дуже гарна новина з'явилася на офіційному сайті Мінфіну - 12 березня 2014 року вчасно та в повному обсязі здійснив виплату з погашення та обслуговування облігацій внутрішньої державної позики. Загальна сума платежу склала 2,183 млрд.грн.

Нарешті стабілізація і держава виконує свої зобов'язання, і на фоні нерозпочатої війни з Росією це добре. А тепер, подивимося на деталі.

Фото: Макс Левин

Чи були у державному бюджеті кошти на виплату даного платежу? Ні не було. На початок місяця на єдиному казначейському рахунку було 3,5 млрд. грн., з яких 3 млрд. грн. залучені під ОВДП за 2 дні до цього. Необхідно зауважити, що на початок місяця припадає виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери.

Надходження від податків і зборів менші від планових показників. Так, за січень надійшло до загального фонду державного бюджету 22,5 млрд. грн. всіх надходжень (при середньомісячному плановому показнику 28,8 млрд. грн). Даних за лютий наразі немає, проте картина істотно не змінилася, враховуючи громадські протести та заяви окремих підприємців щодо відмови від сплати податків «злочинній владі».

Джерелом покриття витрат на сплату даних боргових зобов’язань є ті самі боргові зобов’язання. А саме, Уряд у період з 6 по 12 число провів 3 аукціони з розміщення своїх боргових паперів (ОВДП) та зумів залучили на них 1,8 млрд. грн. Слід відмітити, що один з аукціонів з розміщення ОВДП, який був запланований 11 березня не відбувся через відсутність заявок. Ще однією особливістю є те, що на аукціонні 12 березня планувалося залучити 1,1 млрд. грн. (який разом з уже залученими 1,1 млрд. грн. забезпечували повністю покриття витрат на сплату боргових зобов’язань), проте змогли залучити тільки 0,712 млрд. грн. через відсутність попиту. Вперше у 2014 році кошти залучалися терміном на 3 місяці (105 днів) під високі відсотки 14% річних (до цього на короткий період залучали під 8,75%).

Це свідчить про те, що Уряд поточні борги покриває за рахунок створення нових боргів переносячи на 3 місяці їх сплату, сподіваючись на кошти міжнародної допомоги та активізації економіки. Маю надію, що це був вимушений крок для закриття «фінансової діри» Мінфіном і пан Міністр швидко зорієнтується в механізмах вирішення даної проблеми.

Віктор Мазярчук Віктор Мазярчук , Голова правління Центру досліджень фіскальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram